Frode Ekeli

Halv skatt i desember?

I fjor ble det anslått at nordmenn kom til å handle for 10.700 kroner hver i desember. 

I fjor ble det anslått at nordmenn kom til å handle for 10.700 kroner hver i desember.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Det er på tide å avvikle ordningen med statlig tvangssparing til julehøytiden.

I Norge er skattetrekket på lønn i desember halvparten av hva det vanligvis er. Det er en gledelig nyhet for alle som ønsker mest mulig penger på konto i førjulstiden.

Regelen er lovfestet i skattebetalingsloven. Du slipper imidlertid ikke unna med mindre skatt – reglene er slik at det trekkes inn mer skatt de andre månedene i året. Opprinnelig var formålet å gi arbeidstakere økt kjøpekraft til juleforberedelser og julehandel. Ifølge Skatteetaten kom regelverket i stand på 1950-tallet etter forslag fra en arbeidstakerforening.

Tradisjonelt har det reduserte skattetrekket vært i desember, men for to år siden åpnet Skatteetaten for at arbeidsgivere kunne trekke lavere skatt i november i stedet for desember. Julen kommer stadig tidligere, men dersom regelen ikke hadde eksistert ville det være lavere skatt i alle de andre månedene.

Mange bruker mer penger enn de burde i julehøytiden, og ofte fordi det forventes av de rundt dem. I en spørreundersøkelse Norstat har gjennomført for Bank2 går det frem at fire av ti nordmenn føler kjøpepress i julen, samt at en av fire frykter dårlig råd i januar. Det er ikke fjernt å hevde at staten bidrar til dette ved å øse penger til husholdningene i førjulsperioden.

Bør staten ta et så stort ansvar for nordmenns økonomi at den sparer til høytiden for oss? Enten vi liker det eller ikke er penger en av faktorene som begrenser valgmulighetene våre gjennom livet. Bank2 hjelper nordmenn ut av gjeldsproblemer hver dag. Vi er ikke i tvil om at mange bør bli bedre på å forstå konsekvensene av hvordan de velger å håndtere sin egen økonomi.

Ved å fjerne halvt skattetrekk i desember vil ikke staten lenger tvinge nordmenn å spare til høytiden. Kjøpepresset i julen vil kunne reduseres, det blir lavere skattetrekk de andre månedene og ikke minst så vil nordmenn få anledning til å ta et større ansvar for egen økonomi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.