*Nettavisen* Økonomi.

Halve Norge tar fri fredag - koster skjorta

SJEFØKONOM: - Poenget med å jobbe er jo ikke bare å jobbe, men å kunne bruke pengene du tjener på fritiden. Foto: Foto: Erik Johansen (NTB Scanpix)

Likevel mener sjeføkonom inneklemte fridager er en god ting.

14.05.15 10:27

Alle barne- og ungdomsskoler i Oslo kommune har planleggingsdag fredag 15. mai. Det samme har en lang rekke skoler og barnehager rundt om i landet. Noen nøyaktig liste over antallet er det ingen som sitter på. Men bare i Oslo går det 85.000 barn i grunnskolen.

Les også: - Skulker jobben dagen etter 18. mai

Oslo kommune opplyser at Aktivitetsskolen (SFO) er åpent for 1. til 4. klasse. Mange andre steder er også SFO stengt.

En undersøkelse InFact gjorde for VG i 2010, viste at så mange som 49 prosent av nordmenn tok seg fri på den såkalte inneklemte dagen etter Kristi himmelfartsdag.

Les også: Langer ut mot late nordmenn

Koster fem milliarder kroner

Hvis denne undersøkelsen er representativ, vil den inneklemte dagen koste det norske samfunnet rundt fem milliarder kroner, ifølge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

- For hver arbeidsdag produserer vi for cirka ti milliarder kroner. Hvis halvparten av oss er borte, så gir det i så fall et produksjonstap på fem milliarder kroner, har han tidligere uttalt.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Poenget med å jobbe er jo ikke bare å jobbe, men å kunne bruke pengene du tjener på fritiden, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Foto: ((First Securities))


Til tross for dette enorme produksjonstapet, har han ikke noe imot en inneklemt fridag.

- Poenget med å jobbe er jo ikke bare å jobbe, men å kunne bruke pengene du tjener på fritiden. En langhelg i mai er et av de beste tidspunktene å ha fri på i Norge. Vi ville hatt mye mindre nytte av en slik langhelg i november, sier Andreassen til Nettavisen.

Han mener vi nordmenn ikke nødvendigvis har så mye mer fri enn andre.

Lavere skatteinntekter

- Det er ikke spesielt mange faste fridager her til lands, samtidig har vi litt lengre ferie. Men det kan være at samlet arbeidstid for nordmenn er i laveste laget. Jeg er likevel mer opptatt av at folk er i arbeid enn hvor mye de jobber. Utfordringen er at vi i Norge ikke ser de samfunnsmessige kostnadene ved ikke å jobbe, sier han og utdyper.

- Skatten i Norge er høy, så en fridag ekstra koster merkes ikke veldig på den enkeltes lommebok. For samfunnet koster det mye mer i form av tapte skatteinntekter. Det koster ikke så mye å ta fri, men skatten du skulle ha betalt finansierer sykepleiere, lærere og så videre. Og en sykepleiers arbeid er mye mer verdt enn den lønnen han eller hun får.

Selv pleier han ikke å ta fri etter Kristi Himmelfartsdag.

- Det er en god utnyttelse av fridagene å ta fri fredag, hvis det passer til virksomhetens aktivitet. For mange er det en god arbeidsdag med mindre forstyrrelser. Hos oss er vi innstilt på at vi ikke får tak i andre denne dagen.

- Ikke noe problem

Administrerende direktør Lars Erik Sletner i Bedriftsforbundet sier til Nettavisen at disse «inneklemte dagene» ikke byr på problemer hos dem:

- Utgangspunktet er at bedriftens behov må være styrende for om den enkelte kan få fri eller ikke. For serveringsbransjen kan jo dette eksempelvis være en innbringende dag, samtidig som det innenfor enkelte «frie yrker» åpnes for å kunne jobbe på hytta eller ta fri, mener han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lars Erik Sletner tror arbeidstakere og arbeidsgivere finner en løsning. Foto: Morten Brakestad (Morten Brakestad/lysbordet.no)

Sletner har positive erfaringer med dette:

- Erfaringene våre er at arbeidstaker og arbeidsgiver blir enige, slik at det er det «mye trykk», kommer folk på jobb og har «business as usual». Vi ser ikke problemer med dette, samfunnet har klart å tilpasse seg, mener han.

Og Sletner er enig med Andreassen:

- Hvis kundene er borte, er det ikke så mye å selge.

NHO: - Større utfordringer enn dette

NHO tror heller ikke den inneklemte dagen velter norsk økonomi.

- Norsk økonomi står overfor langt større utfordringer enn at noen tar ut opparbeidet ferie eller avspaserer en inneklemt dag, som fredag. Dette er jo en vanlig arbeidsdag, så mange er på jobb som normalt. Jeg tror norske bedrifter er flinke til å sørge for at det er nok folk på jobb til enhver tid, sier avdelingsdirektør Alf Åge Lønne i NHO til Nettavisen.

- Travel tid for lærerne

Trolig tar mange fri på grunn av at barna deres har fri fra skolen.

Utdanningsforbundet har ikke oversikt over hvor mange lærere som har planleggingsdag fredag.

- Det er hver enkelt kommune og fylkeskommune som avgjør skoleruta for elevene. Etter den er lagt, lages avtalen for lærerne. Mange lærere har planleggingsdag fredag eller de har satt opp litt ulikt arbeid., sier nestleder Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Lærerne sluntrer absolutt ikke unna på slike dager, de har høyt arbeidspress i denne perioden, sier Terje Skyvulstad, 1. nestleder i Utdanningsforbundet. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)


Om lærerne jobber eller ikke på fredag kan han ikke si noe om.

- Det jeg vet er at det spesielt i den videregående skolen nå er mye retting for tiden i forbindelse med standpunktkarakterer og eksamen. Lærerne sluntrer absolutt ikke unna på slike dager, de har høyt arbeidspress i denne perioden, sier Skyvulstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag