NA24.no

Halve Norge vil kun ha norske flagg på 17. mai

I RØDT, HVITT OG BLÅTT : Mange nordmenn ser helst at det kun er norske flagg som brukes på nasjonaldagen (illustrasjonsfoto).
I RØDT, HVITT OG BLÅTT : Mange nordmenn ser helst at det kun er norske flagg som brukes på nasjonaldagen (illustrasjonsfoto). Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Mer enn én av to synes ikke det er greit at noen velger andre flagg på nasjonaldagen.

Debatten om bruk av utenlandske flagg i 17.mai-toget skaper hvert år stort engasjement. Nettavisen har i år spurt det norske folk om hva de mener er riktig flaggbruk på nasjonaldagen. 

En overvekt av nordmenn er helt eller delvis uenig i påstanden «Det er greit at noen velger å flagge med andre flagg enn det norske på 17. mai», viser den landsrepresentative Ipsos MMI-undersøkelsen.


Størst motstand finner man blant østlendingene og nordlendingene.

- Idioter

I underkant av 60 prosent sier de er helt eller delvis uenig. Til sammenligning sier «bare» 51 prosent av vestlendingene det samme.

- Ethvert samfunn har en viss prosent med idioter. Folk må få flagge med det de vil - til og med et unionsflagg, sier Trond Blindheim, sosiolog og rektor ved markedshøyskolen i Oslo, til Nettavisen.

Han tror skillet mellom landsdelene kan forklares med det seremonielle.

- I Oslo går man forbi slottet og hilser på kongen. I tillegg har man Stortinget og regjeringen, fortsetter han.

- Kvinner mer tolerante

Undersøkelsen viser at det er forskjeller mellom kjønnene. Kvinner synes i større grad enn menn at det er greit at noen flagger med andre flagg enn det norske.

REAGERER: Trond Blindheim synes det er greit at noen velger andre flagg på nasjonaldagen.

17. mai-komitèen i Bergen synes det er helt greit at folk bruker andre flagg enn det norske på nasjonaldagen. Det forteller leder Arne Storetvedt til Nettavisen.

- Det er vanskelig å ha et synspunkt på hva folk mener - det må forbli en privatsak, sier han.

- Det har fungert veldig greit i Bergen. Vi har ikke hatt problemer. Folk må få lov til å bruke de flaggene som de synes er naturlig, fortsetter Storetvedt.

- Skremmer meg

Uansett flagg, Trond Blindheim synes det kan bli for mye av det gode på nasjonaldagen.

- Norge har gode verdier, men vi er i overkant patriotiske. Det er litt sånn som paradene til Kim Jong-il. Store menneskemengder i folkedrakt skremmer meg, sier han.

Han oppfordrer nordmenn til å gå tur i skogen, gå på cafe og ikke nødvendigvis gå i tog.

- For mange nordmenn er nasjonaldagen hardt ubetalt arbeid, fortsetter han.

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet under!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere