Halvorsen husvarm på børsen

Kristin Halvorsen (SV) er lei sytingen fra opposisjonen, og ber dem ta seg en tur på Oslo Børs.

01.02.06 14:47

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Opposisjonen kritiserte den nybakte finansministeren i Stortingets spørretime for at hun ikke sørger for gode nok rammebetingelser for næringslivet. Høyre og Venstre minnet om at bare verdiskapning kan skape velferdskaken som SV vil dele ut. Men da hadde Halvorsen oppskriften klar.

- Det er bare når jeg er i Stortinget og diskuterer den økonomiske situasjonen med opposisjonen at jeg ser denne deppinga. Lars Sponheim bør ta seg en tur på børsen, slik jeg gjorde for to dager siden, der var det «all time high», sa Halvorsen i Stortinget onsdag.

Finansministeren nektet i spørretimen å være enig i Venstres og Høyres konklusjon om at lavere skatt fører til økte skatteinntekter.

- Skatteinntektene for fastlands-Norge økte med 7,2 prosent i 2005. Lavere skatt har dermed gitt mange ekstra milliarder til skoler og velferd, sa nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.

- Det er riktig at skatteinntektene for fastlands-Norge har økt, men det er alt for tidlig å si at dette betyr at vi har fått en fasit på at Høyre-politikk virker. Vi hadde en betydelig nedgang i skatteinntektene i 2003, og betydelige innslag av skatteletter i 2003 og 2004, svarte Halvorsen.

Står fast på høy formueskatt
Hun nektet også å følge Sanners oppfordring om å se nærmere på forslaget om å fjerne skatt på arbeidskapital. Sanner minnet om at det var en klar forutsetning at formueskatten skulle bygges ned da myndighetene innførte skatt på utbytte.

- Dette er et brudd på kontrakten, sa Sanner.

- Det er veldig stor mulighet til å flytte kapital i Norge. Jeg vil avlive noen myter. Det er riktig at vi har høy formueskatt i Norge, men eiendomsskatten er mye høyere i mange andre land. Formue er veldig skjevt fordelt i Norge, derfor er det viktig å ha formueskatt som er progressiv, som øker med formuen, svarte Halvorsen.

Sjekket børs-etikk
Sosialisten besøkte Oslo børs mandag for å forsikre seg om at etikken er som den skal i kapitalismens høyborg.

- Det er viktig å sikre en børs som er ryddig og god. Oslo Børs er en liten børs, og den har slitt med problemer som innsidehandel, sier Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

- Hvordan føles det for en «gammel» sosialist å besøke børsen?

- Jeg har heldigvis vært der før. Jeg kan nesten si at jeg begynner å bli husvarm, ler finansministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.