NA24.no

Halvorsen vil rydde opp i fangerot

Sist oppdatert:
SV-leder Kristin Halvorsen lover at kontrollen med fanger tatt av norske soldater i Afghanistan, skal bli bedre.

Tirsdag innrømmet statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth, at norske styrker i Afghanistan har tatt krigsfanger. Men norske myndigheter ikke har kontroll med hva som skjer med fangene etter at de blir overlevert til afghansk politi eller amerikanske styrker.

Nå lover SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen at regjeringen vil rydde opp.

-Vi i SV har fryktet dette lenge, og tatt opp disse problemstilingene flere ganger mens vi var i opposisjon. Vi syntes ikke vi fikk tilfredsstillende svar. Nå har vi mulighet til å gjøre noe med det, sier Halvorsen til TV 2 Nyhetene.

Se web-TV her (abonnement)

Ifølge SV-lederen arbeider norske myndigheter med en avtale som skal sikre at fanger som blir tatt av norske ISAF-styrker i Afghanistan behandles i tråd med Genève-konvensjonene.

- Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet jobber med en avtale slik at fanger tatt av afghansk politi ikke utsettes for tortur eller dødsstraff, sier Kristin Halvorsen.

Enduring Freedom
Avtalen vil imidlertid ikke gjelde for fanger som blir overlatt amerikanske militære i Operasjon Enduring Freedom. De norske spesialsoldatene som deltar i operasjonen, kan være nødt til å overlate fanger til amerikanske styrker.

- Forsvaret har ikke kapasitet til å følge dem lenger enn til overleveringen til amerikanerne. Men vi forventer at de behandles i henhold til internasjonale regler, sier brigader Geir Anda ved Forsvarsstaben til TV 2 Nettavisen.

Garantier
Under et Amnesty-semiar tirsdag hevdet Amnesty-leder Petter Eide at norske myndigheter ikke kan delta i internasjonale militære operasjoner med USA med mindre de får garantier for at alle fanger blir behandlet i tråd med internasjonale lover.

Folkerettseksperten Ståle Eskeland hevder at norske soldater som overlater fanger til amerikanske styrker kan gjøre seg skyldig i brudd på norsk straffelov så lenge fangene risikerer tortur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere