NA24.no

Halvparten av de ansatte forsvant etter at Odd-Steinar fikk skylda for leirraset

STORT RAS: Leirraset i Lyngen tok med seg tre hus, og kostet nesten én person livet. Bare få dager etter raset pekte Lyngen kommune for første gang på arbeidet til Odd Steinar Høyvik.
STORT RAS: Leirraset i Lyngen tok med seg tre hus, og kostet nesten én person livet. Bare få dager etter raset pekte Lyngen kommune for første gang på arbeidet til Odd Steinar Høyvik. Foto: Andrea Taurisano/Privat (NGU/Nordlys)
Sist oppdatert:
Frifunnet i tre rettssaker. Flytter fra hjemkommunen.

Entreprenør Odd-Steinar Høyvik er frifunnet i tre rettssaker etter det store kvikkleireraset i Solhovfjæra i 2010. Nå har han likevel bestemt seg for å flytte fra sin hjemkommune Lyngen.

Les saken i Nord24.no

Med seg tar han firmaet Odd Steinar Høyvik Transport AS, som i fjor omsatte for 21 millioner kroner.

- Årsaken til at jeg har funnet meg et nytt bosted er at jeg har fått nok av Lyngen kommune, etter de påstandene kommunalt ansatte kom med under rettssaken, og som rettene ikke trodde på. Jeg opplevde at flere av de kommunalt ansatte oppførte seg rett og slett elendig. Og det ser ikke ut til at de har tenkt på å endre på sin holdning når det gjelder forløpet til raset, sier han til Nordlys.

- Den eneste beklagelsen jeg har fått er fra ordføreren, som «tar dommen i Lagmannsretten til etterretning», og det selv om Høyesteretten avviste anken fra påtalemyndigheten og dommen som gikk i min favør er endelig.

LES OGSÅ: Frifunnet etter Lyngen-raset

Kjøpt hus i Fredrikstad

Odd-Steinar Høyviks nye hjemsted fra kommende sommer blir Fredrikstad. Der har han kjøpt seg hus og tar meg seg samboer og hennes to barn.

- Mine tre barn, to jenter og en gutt, blir igjen i Lyngen i alle fall foreløpig. Og etter hvert tar jeg også med mitt firma til Fredrikstad, sier han.

I Fredrikstad har han mange venner, og samboeren har også slektninger der.

Før den fatale fredagen, 3. september 2010, hadde Odd-Steinar Høyviks transportfirma 18-20 ansatte og 12 biler og var på vei opp og frem.

Nedtur fra 2013

Men i 2013 startet nedturen, og omsetningen sank fra 35 millioner kroner til 21,5 millioner kroner på ett år.

- Nå er antall ansatte og omsetningen redusert til det halve. Jeg har kort og godt ikke hatt krefter til å følge opp alt som kreves. Hvor mange timer jeg har brukt på å grave fram dokumenter og fakta for å komme fram til sannheten har jeg ikke tall på. Sammen med min advokat Hjallis Bakke er det ikke få. Og hvor mange våkenetter jeg har hatt underveis aner jeg ikke, sier han.

- Det har vært ei tøff tid gjennom alle disse årene, og ei tid var jeg redd for at jeg ikke skulle ha krefter til å stå løpet ut. Saken har kvernet i hodet mitt hele tiden i alle disse årene. Også for mine eldste barn, som fulgte rettsakene i flere dager, har rettsakene vært ei stor påkjenning, sier han.

Fikk ansvaret bare dager senere

Det var fredag 3. september et stort leirras tok med seg tre hus ved Solhov i Lyngen. Én person ble så vidt berget ut av huset i den dramatiske redningsaksjonen.

Allerede få dager etter raset på Solhov erklærte Lyngen kommune at Høyvik uten byggetillatelse hadde fylt ut kubikkmasse i fjæra.

- En entreprenør har, uten byggetillatelse, fylt ut 1000 kubikkmasse i fjæra, noe som tilsvarer rundt 2000 tonn. Dette har pågått i en periode, fra i sommer av, sa rådmann Leif Lintho til Nordlys den 6. september 2010.

Høyvik hadde tidligere samme år levert en søknad om tomtekjøp der han skrev at han tenkte å fylle ut området og bygge naust- og kaianlegg. Etter å ha fått det han oppfattet som et muntlig klarsignal fra daværende ordfører Hans Karlsen (Frp), satte Høyvik i gang utfyllingen.

Det ble senere både reist erstatningssak og straffesak mot Høyvik. I september frifant Høyesterett Høyvik fra å ha begått straffbare brudd på plan- og bygningsloven.

Høyvik i juli vant også erstatningssaken som forsikringsselskapene Tryg og Sparebank 1 forsikring hadde reist mot han og Lyngen kommune i Nord-Troms tingrett. De hadde lagt ned påstand og at Høyvik måtte betale erstatning med over 60 millioner kroner. Saken er anket, og skal opp for Hålogaland lagmannsrett i juni 2015.

Fått mye støtte

Noe av det som har gitt ham styrke underveis er de svært mange støtteerklæringene han har fått fra folk i kommunen.

- De har betydd utrolig mye for meg. Folk har trodd på meg. Enkelte har ikke våget å flagge ut sin støtte offentlig fordi de er redde for de ikke vil få kommunal støtte dersom de skulle ha behov for det seinere. Mange er sjokkerte over at kommunen har villet gå så langt som de har gjort, sier Odd-Steinar Høyvik.

Nå forbereder han seg til erstatningssaken skal opp for Hålogaland lagmannsrett 14. april 2015. Til den er det avsatt åtte dager.

- Finnes det litt rettferdighet i verden bør sannheten komme fram også her, sier han.

Odd-Steinar Høyvik er ikke i tvil om at han skulle utpekes som den store synderen av Lyngen kommune.

- Har snakket sammen

- Fra dagen etter at raset gikk til mandagen to dager seinere har noen i kommunen snakket sammen, og tonen overfor meg ble en ganske annen. Fra da var jeg fra kommunens side hengt ut over hele landet som «synderen» som hadde tatt meg til rette. Og dette har vært gjennomgangstonen fra kommunens side under samtlige rettssaker jeg har vært igjennom, sier han. Men heldigvis har rettsinstansene så langt trodd mer på meg og mine vitner enn de har trodd på Lyngen kommune sine vitner, sier Odd-Steinar Høyvik, og møter godt forberedt til ny rettssak om vel tre måneder.

- Synd at han flytter

Ordfører Sølvi Gunn Jensen (Ap) beklager at Høyvik flytter ut firmaet

- Jeg synes det er synd at Odd-Steinar flytter fra Lyngen. Vi trenger han og hans bedrift her. Det har jeg også gitt uttrykk for tidligere, sier Jensen til Nordlys.

- Når han nå har tatt valget om å flytte, så ønsker jeg han og hans familie all mulig lykke til i Fredrikstad. Håper at de får det bra og at de vil trives der.

- De synspunktene han gir uttrykk for angående kommunens ansatte i forbindelse med rettssakene har jeg ingen kommentarer til. De får stå for hans regning. At rettssakene har vært en belastning for Odd-Steinar jeg jeg full forståelse for, sier Lyngens ordfører Sølvi Gunn Jensen.

Se flere saker i Nord24.no


 Rettssakene om Lyngen-raset


Sak 1: Påtalemyndighetene reiser straffesak mot Odd-Steinar Høyvik for overtredelse av plan- og bygningsloven i Nord-Troms tingrett. Høyvik blir dømt til tre måneders betinget fengsel og ei bot til statskassen på 50 000 kroner.

Sak 2: Høyvik anker dommen inn for Hålogaland lagmannsrett. 20. juni 2014 blir han enstemmig frifunnet.

Påtalemyndighetene anker dommen til Norges Høyesterett. 24. september 2014 avviser høyesteretten anken og lagmannsrettens dom blir stående.

Sak 3: Tryg Forsikring, Sparebank1 skadeforsikring AS, Ingunn Irene Rivertz Vatn, Randi Hærem Rivertz, Troms fylkeskommune og Rolf Tøllefsen går til sak mot Lyngen kommune, Klp skadeforsikring, Odd Steinar Høyvik Transport AS og Odd Steinar Høyvik med erstatningskrav etter kvikkleireskredet. Saken føres for Nord-Troms tingrett.

juli 2014 blir samtlige parter frifunnet for erstatningssøksmålet. Saksøkere dømmes in soldum til innen to uker å betale Odd-Steinar Høyvik og Odd Steinar Høyviks Transport AS 905 175 kroner.

Sak 4: Saken blir anket inn for Hålogland lagmannsrett og skal opp der 14. juni 2015. Det er avsatt åtte dager til saken.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere