*Nettavisen* Økonomi.

Hamas-regjering klar i dag

Foto: Scanpix/AP

Hamas er nesten i mål med sammensetningen av den nye palestinske regjeringen. I dag skal president Mahmoud Abbas få beskjed.

19.03.06 16:17

Den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh sier regjeringens sammensetning nå er klar. Hamas har hele tiden ønsket å sette sammen en koalisjonsregjering, men ingen av de andre fraksjonene har ønsket å delta i en Hamas-ledet regjering.

Til siste stund var døren åpen for PFLP (Palestinian Front for the Liberation of Palestine), men de takket nei søndag fordi regjeringens politiske program ikke inneholder et punkt om at PLO er den eneste legitime representanten for det palestinske folk. Hamas er foreløpig ikke medlem av PLO.

Teknokrater
Al Jazeera melder at den nye regjeringen ifølge uoffisielle opplysninger består av 24 ministere, hvor av ti er fra Gaza og 14 fra Vestbredden.

Åtte av ministrene er medlemmer av det nyvalgte parlamentet, mens de øvrige er utnevnte teknokrater.

Utenriksminister ikke klar

Hamas-lederen i Gaza, Said Siyam, blir innenriksminister. Han overtar etter Nasr Yusuf, et Fatah-medlem som i sin tid ledet PAs kampanje for å slå ned Hamas. Mahmud al-Zahar, som er utdannet lege, ligger an til å bli utenriksminister. Al-Zahar er en noe mer glødende islamist enn for eksempel Haniya, og valget kan bli upopulært.

Den endelige beslutningen om hvem som blir utenriksminister er ennå ikke tatt, og ifølge kilder nær Hamas skal tidligere minister Ziyad Abu Amr også ha vært en aktuell kandidat.

Akademikere og forretningsmenn
Finansminister blir Abd al-Razzaq, økonomiprofessor ved Najah National University. Tidligere økonomiminister Mazin Sinkukrut, en uavhengig islamist, beholder sin portefølje i et forsøk på å opprettholde en form for kontinuitet i den palestinske økonomien. Sinukrut er en velstående forretningsmann fra Ramallah og er tilhenger av en liberal økonomisk politikk. Han har også moderate holdninger i forhold til Israel.

Ny planleggingsminister blir Samir Abu Aisha, en forretningsmann fra Nablus. Shaikh Nayif al-Rajub blir minister for religiøse saker. Tidligere president for Islamic University i Gaza, Jamal Khudari, blir minister for kommunikasjons- og innformasjonsteknologi, og Yusuf Rizqa blir informasjonsminister.

Departementet for kvinnesaker blir Maryam Salih, et parlamentsmedlem fra Hamas, og Atallah Abu al Sibba blir kulturminister. Nassir al-Shaair, akademiker fra al-Najah National University blir utdanningsminister, mens Juhammed Shbair, blir minister for høyere utdanning. Også Shbair har vært president for Islamic University. Minister for Jerusalem-saker blir Tariq Abu Arafa fra Jerusalem, og Tannus Abu Aita, en kristen fra Betlehem, blir turistminister. Abd al-Rahman Hanbali blir jordbruksminister, og Ahmad al-Khalidi blir justisminister.

Vil godta regjeringen
Det regnes som overveiende sannsynlig at president Abbas vil godkjenne den nye regjeringen.

- Presidenten vil ikke forkaste Hamas’ rejgering fordi han ikke er villig til å blokkere en regjering som vil vinne tillit i parlamentet, sier Nabil Abu Rudaina, talsmann for Abbas.

Derimot er det ventet at Abbas vil legge press på Hamas for at de skal endre sitt regjeringsprogram, som inkluderer motstand med alle midler mot den israelske okkupasjonen.

- Han vil be den nye regjeringen om å respektere PLOs program og Den palestinske selvstyremyndighetens program. Enhver annen vei vil føre til isolasjon og kollektiv avstraffelse av det palestinske folk fordi Hamas program ikke tilfredsstiller det internasjonale samfunnets krav, sier Rudaina.

Ba presidenten gå av
Før helga ba Fatah-talsmenn president Abbas om å trekke seg, oppløse Den palestinske selvstyremyndigheten og overføre ansvaret for de okkuperte områdene tilbake til Israel. Forslaget skal for første gang ha vært oppe til diskusjon i Fatahs sentralkomité.

Abbas skal ha sagt til sentralkomiteen at han vil vurdere forslaget, sier talsmannen, som ikke vil bli navngitt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag