*Nettavisen* Økonomi.

Hamas vil til Norge

Foto: (AP/Scanpix)

Broren til lederen av Islamsk Råd i Norge er sentral i Hamas. Nå satser han på tett samabeid med Norge.

16.02.06 16:04

Siden januar 2006 har Norge fulgt FNs liste over terrororganisasjoner, hvor Hamas ikke står oppført. På EU og USAs liste derimot, er Hamas nevnt som terrororganisasjon.

Osama Hamdan er broren til leder for Islamsk Råd i Norge, Mohammed Hamdan. Mohammed Hamdan har spilt en nøkkelrolle i kontakten mellom muslimer og norske myndigheter etter publiseringen av Mohammed-tegningene.

Dette gir dermed Hamas-toppen Osama Hamdan en veldig god kanal til den norske regjeringen.

Mohammed Hamdan og Olav Dag Hauge er med på turen til Midtøsten som Utenriksdepartementet finansierer. De ønsker på turen å forklare den norske holdningen til trykkingen av Muhammed-karikaturene for muslimene i Midtøsten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Morten F. Holm/Scanpix

Takker Norge
- Vi takker den norske regjering for dette. Det er et positivt skritt, og det viser at Norge skjønner hva som foregår i Midtøsten. Dette gir Norge en mulighet å spille en viktig rolle i fredsprosessene, sier Osama Hamdan til TV2 Nettavisen, som gjerne ser at Hamas-representanter besøker Norge.

- Hvis de inviterer oss, vil vi takke ja. Når Norge ikke lenger regner Hamas som en terrororganisasjon, vil det åpne dører mellom oss, sier Hamdan.

Avviser Oslo-problemer
Hamdan avviser at Hamas har problemer med Norge på grunn av at Norge står bak de hemmelige møtene i forbindelse med Oslo-avtalen i 1993.

- Vi fordømmer ikke Norge. PLO spilte en betydelig rolle for at de hemmelige møtene ble holdt i Oslo, sier Hamdan.

Osama Hamdan synes at Norge og andre land som gir bistand til det palestinske selvstyret, må være glade for at Hamas nå kommer til makten.

- Norge, som leder for giverlandene, må være glad for at Hamas ikke er involvert i korrupsjon. Hamas vil bekjempe korrupsjon og skal bruke pengene fra giverlandene på en riktig måte for å bedre livet for palestinerne, lover Hamdan.

Bør respektere FN
Han håper at Europa ikke forsetter å se på Hamas med Israels og USAs øyne.

- Det viktig at de ikke presser oss ved at de styrer bistanden til palestinske områder. En løsning er at alle respekterer FN-synet, sier han.

- Vi i Hamas tror at Europa må satse på oss. De fleste palestinere valgte Hamas. Vi har kontakt med flere av de europeiske landene. En tid skal komme når Europa skal prate åpent med oss. Ingen har tidligere snakket om kontakter mellom Hamas og Russland, men i dag har Russland kommet med en invitasjon til Hamas om et åpent besøk til Moskva.

- Hvis ikke Europa ønsker oss, vil mange palestinerne forstå det som om de er imot demokrati og at de bare vil ha demokrati for deres egen skyld, sier Hamdan.

Han synes det er uakseptabelt at Israel ikke aksepterer palestinernes rettigheter.

- De regner oss som borgere og ikke som en nasjon med rettigheter i landet vårt. Verden må erklære palestinernes rettigheter, sier Osama Hamdan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.