NA24.no

Han blir Liverpools nye eier

Foto: - (Webjedi/Wikimedia Commons)
Sist oppdatert:
Han rocket vekk eksamen, ble milliardær ved egen hjelp og brøt 86 år gammel forbannelse for Boston Red Sox.

Onsdag morgen ble det klart at Liverpool får nye eiere. Det er etterlengtet salg blant fansen, som lenge har ønsket å hive George Gillett og Tom Hicks tilbake over Atlanterhavet.

Les også: Liverpool er solgt

Men den nye eieren kommer også fra «over there». Kjøper er New England Sports Ventures (NESV), et selskap som fra før av har store eierinteresser i amerikansk idrett.

NESV eier baseball-laget Boston Red Sox, kabel-TV-selskapet New England Sports Network, markedsføringsselskapet Fenway Sports Group og NASCAR-teamet Roush Fenway Racing.

Bak NESV står en mann ved navn John William Henry II (61).

Les også: Får penger til forsterkninger

Rocket vekk eksamen
Foreldrene til John var bønder og Henry vokste opp i Illinois og Arkansas. Da John var 15 tvang hans alvorlige astma familien til å flytte til California. Der studerte Henry filosofi på University of California, men tok aldri eksamen. Årsaken var at han brukte for mye tid på å turnere med to rockeband - Elysian Fields og Hillary.

Etter endt utdanning begynte Henry som spekulant i råvaremarkedet - først og fremst i mais og soyabønner. Etter å ha tilbrakt en sommerferie i Norge med sin første kone, Mai, utviklet han en ny mekanisk metode for å forvalte en portefølje av såkalte futures. Etter å ha testet denne startet han i 1981 selskapet John W. Henry & Company, Inc.

Selskapet solgte sine tjenseter til større meglerhus, og Henry hadde stor suksess.

Milliardær
Ifølge Boston Magazine hadde Henry i 2006 en nettoformue på 860 millioner dollar - rundt 4,5 milliarder kroner. Men det ble også poengtert at selskapene hans hadde problemer, og Henry skal ha fått en hard smell under finanskrisen.

Men selv om han er en vellykket forretningsmann er Henry likevel mest kjent som eieren av baseballaget Boston Red Sox, som han eier gjennom NESV. Tidligere har han eid deler av New York Yankees i 1991, og i 1999 ble han eneeier av Florida Marlins da han kjøpte klubben for 158 millioner dollar.

Han solgte så Marlins i januar 2002, og ledet samtidig oppkjøpet av Boston Red Sox med partneren Tom Werner og The New York Times Group.

Brøt forbannelse
Ved overtakelsen hadde Henry som mål å bryte den såkalte Bambino-forbannelsen. Forbannelsen ble sett på som årsaken til at Boston Red Sox ikke hadde vunnet World Series siden 1918. I 1919 ble nemlig legenden Babe Ruth, ofte kalt «The Bambino» solgt fra Red Sox til New York Yankees, og dermed ble det ingen titler på Boston-laget.

Ikke før John W. Henry dukket opp.

Etter bare to år med den nye eieren lyktes nemlig Red Sox da de tok hjem tittelen i 2004. St. Louis Cardinals - laget Henry hadde støttet som barn - ble slått i finalen. Red Sox vant igjen World Series i 2007.

Henry er som en følge av de seirene en populær mann i Boston og regnes blant de mektigste mennene innen baseball i USA.

Brukte mye penger på røde sokker
Og om han følger de samme sporene som Liverpool-eier er det bare å glede seg for scouserne.

- Red Sox har det nest eldste stadionet i baseball, og han har pusset det opp finere enn folk trodde, har reporter i Boston Globe Peter Abraham fortalt til Liverpool Echo.

- Han har også brukt mer penger enn man trodde han ville gjøre, jeg vil anta 50 millioner dollar - om ikke mer, sier Abraham.

Gift for tredje gang
For to år siden møtte Henry Linda Pizzuti og fjor sommer giftet de seg. I vår ble det annonsert at paret venter sitt første barn sammen.

Som vanlig vel er blant amerikanske milliardærer er kona et godt hakk yngre, nemlig 31.

Henry har vært gift to ganger tidligere, og har en tenåringsdatter.

(Kilder: Wikipedia, BBC, Liverpool Echo, Boston Magazine)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere