NA24.no

Han er Norges best betalte toppsjef

HELT PÅ TOPP: Aker-sjef Øyvind Eriksen er Norges best betalte toppsjef.
HELT PÅ TOPP: Aker-sjef Øyvind Eriksen er Norges best betalte toppsjef. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ingen slår Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Den snart 50 år gamle toppsjefen har blitt styrtrik i løpet av sine fem år som konsernsjef og daglig leder i Aker.

Siden 2009 har Øyvind Eriksen fått lønn, bonus og utbytte på til sammen over 200 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Bare i fjor dro Eriksen inn 42,9 millioner kroner i lønn, bonus og utbytte (24 millioner når man ikke regner med utbytte). Til sammenlikning tjente Statoil-sjef Helge Lund i fjor 13,8 millioner i lønn og bonus i fjor.

Les også: 159 millioner i lønn på fire år 

Da Eriksen tiltrådte som Aker-sjef i 2009, fikk han en startpakke på 12 millioner kroner som gikk til å kjøpe aksjer i TRG Holding, Kjell Inge Røkkes private selskap som eier to tredeler av Aker. TRG mottar årlige utbytter fra Aker, og selskapet utbetaler utbyttet videre til aksjonærene etter en fordelingsmekanisme som sikrer Eriksen en langt høyere andel av utbyttet en eierandelen skulle tilsi, ifølge DN.

Fakta: Øyvind Eriksen

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Født 1. juni 1964 i Tønsberg
  • Utdannet jurist fra Universitetet i Oslo
  • Konsernsjef og dagligleder i Aker ASA siden 1. januar 2009
  • Styremedlem i Reitangruppen AS og tidligere styreleder i Volvo Norge AS


Til sammen betalte Øyvind Eriksen rundt 25 millioner for TRG-aksjene, og samlet ligger Eriksen an til et utbytte på hele 85 millioner kroner siden han startet.

I Eriksens første år i Aker tjente han 40,1 millioner samlet i lønn, bonus og utbytte (inkludert startpakke). I 2010 var tallet 39,5 millioner, i 2011 39,4 millioner, i 2012 40,8 millioner og i 2013 42,9 millioner.

Ikke best betalt nordmann som er toppsjef
Men! Mens Øyvind Eriksen er den best betalte toppsjefen for et norsk selskap, er han langt ifra den nordmannen som tjener mest på å være toppsjef. Sjefen for det multinasjonale oljeservicegiganten Schlumberger, er norsk, og heterPål Kibsgaard-Petersen. I 2013 dro han inn hele 139 millioner kroner i totalkompensasjon, ifølge DN, og på tre år har han håvet inn 310 millioner kroner.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere