Han er Telenors verste fiende

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA (AFP)

Mektig motstander i øst.

12.03.09 13:12

Telenors harde motstander i Russland er en av landets mektigste menn. Mikhail Fridman har tette bånd til Kreml og er blant dem som har bygget seg opp en milliardformue i kjølvannet av kommunismens fall.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Fridman eier 37 prosent av de vanlige aksjene i VimpelCom, men har 44 prosent av de stemmeberettigede aksjene. Telenor har 33,6 prosent av de vanlige aksjene, men 29,9 prosent av stemmene.

Sjokkbeskjed
Torsdag kom det en melding fra Telenor om at selskapet Farimex har tatt arrest i Telenors aksjer i VimpelCom. Beskjeden kom kort tid etter at en føderal domstol i USA avgjorde at Alfa Gruppen for andre gang hadde vist ringeakt for retten og for andre gang beordret Alfa å betale dagbøter på 100 000 dollar fra og med 12 mars.

Telenor har anket arrestavgjørelsen, men utelukker ikke at aksjene i VimpelCom kan bli tvangssolgt. Markedet svarer med å sende Telenor ned.

- Aksjene er tatt i arrest, og nå er det en reell risiko at disse aksjene kan bli solgt. Det er derfor kursen på Telenor faller ti prosent, sier Martin P. Hoff, Telenor-analytiker i Artic Securities til NA24.

Les mer: Telenor stuper etter sjokkbeskjed

Det norske telekonsernet kjenner også Fridman og hans utallige selskaper fra investeringen i det ukrainske teleselskapet Kyivstar. Der er styrkeforholdet annerledes. Telenor eier 56,52 prosent, mens Fridmans Storm eier 43,48 prosent.

Tapte 101 mrd.
Mikhail Fridmans formue har stupt i takt med finanskrisen. I 2008 lå Fridman med familie på 20-plass over verdens rikeste, men har falt til 71-plass på Forbes oppdaterte liste for 2009. Det amerikanske tidsskriftet viser at formuen estimeres nå til 6,3 milliarder dollar fra 20,8 milliarder i 2008. Det tilsvarer et fall på 14,5 milliarder dollar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Det innebærer at 101 milliarder kroner er forsvunnet fra formuen til den basert på dagens valutakurser.

Forbes skriver at eierskapet i VimpelCom skapte problemer for Fridman etter at aksjekursen ble halvert i børsuroen i høst. Deutsche Bank krevde å få tilbakebetalt et lån på 2 milliarder dollar på bakgrunn av aksjefallet, men Fridmans Alfa ble reddet av at den statlige russiske Vnesheconombank garanterte for lånet.

Fridman eier en rekke andre selskaper. Blant annet olje- og gasselskapet TNK-BP.

Strid om fetter
Farimex Products, som har fått Telenor dømt til å betale enten VimpelCom eller Farimex 1,7 milliarder dollar i den sibirske domstolen Omsk, er også knyttet til Fridman-navnet. Telenor hevder med referanser til russiske medier at den eneste ansatte i Farimex, Dmitry Fridman, er fetter til Mikhail. Farimex Products er registert i skatteparadiset De Britiske Jomfruøyene og svært lite er kjent om selskapet.

Slektskapet mellom Mikhail og Dmitry Fridman er tilbakevist av Alfa Group.

Pengetrøbbel
Det er blitt spekulert i at pengeproblemene til Mikhail Fridman var årsaken til at Alfa Gruppen møtte opp på generalforsamlingen i ukrainske Kyvistar den 16. desember i fjor etter flere års fravær. Der ble endelig regnskapene for 2004 og 2005 godkjent, og eierne ble enige å betale 2,9 milliarder kroner i utbytte fra det ukrainske mobilselskapet for disse årene.

Les mer: Telenor kan få gigantutbetaling

Men selv om Telenor og Alfa kom til enighet i desember, har søksmålet fra Farimex rullet videre i Sibir. Der ble Telenor den 20. februar dømt til å betale 1,7 milliarder i bot.

Les mer: Telenor nekter å betale milliardbot og - Kan bli tvunget til å betale

Telenor har avvist kravet, og anket saken, men i dag, 12. mars, kom beskjeden om at Farimex har fått en russisk domstol til å ta arrest i Telenors aksjer i VimpelCom. Disse aksjene er verd 13 milliarder kroner.

Telenor mener dette henger sammen med at Alfa Gruppens datterselskaper i går, 11. mars, ble dømt for å ha vist ringeakt for en amerikansk domstol og ilagt eskalerende dagbøter på 100 000 dollar dagen. Disse skulle løpe frem til Alfa Gruppen ryddet opp i forholdene rundt Kyvistar. Kravene går blant annet på at Alfa må selge seg ned i konkurrerende teleselskaper på Kyvistar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag