Han fikk 150.000 av staten: - Krev pengene tilbake

Foto: (Privat/Nettavisen)

Innovasjon Norge vil ikke kreve tilbake pengene fra Waleed Ahmed.

18.03.13 08:19

Waleed Ahmed (21) sitter nå fengslet for millionsvindel i USA. Som 18-åring fikk han 150.000 kroner i etablererstøtte av Innovasjon Norge.

Pengene skulle gå til utvikling av en idé han sa han fikk på en ferietur i Dubai. Lei av dårlig ladetid på iPhonen hadde han og hans daværende partner kommet på et iPhone-etui med solcelleteknologi som ladet telefonen.

- Vi ga Grønt Norge tilskudd som skulle bidra til å dekke kostnader ved etableringen av selskapet, sier Kjetil Svorkmo Bergmann, kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, til Nettavisen NA24.

Waleed snakket så om at det var inngått store kontrakter og han ble hyllet som en norsk supergründer.

I ettertid viste det seg så at mesteparten av suksessen var oppdiktet, noe Waleed også innrømte. På toppen av det hele viste det seg at de to nordmannen heller ikke fant opp solcelleetuiet, men at de kjøpte det fra en kinesisk fabrikk.

Bakgrunn: Norsk wonderboy fengslet for Bieber-svindel

Tross dette vil ikke Innovasjon Norge kreve tilbake pengene.

- Vurderingene som lå til grunn for dette da, er det ingen grunn til å se annerledes på nå. Innovasjon Norge har ikke noe grunnlag for å kreve pengene tilbake, sier Kjetil Svorkmo Bergmann.

- Forlanger å få de tilbake
Det at staten støttet Waleed Ahmed får opposisjonen til å se rødt.

- Denne saken kommer til å ende opp i et konkursbo. Jeg forlanger at Innovasjon Norge melder inn krav på vegne av norske skattebetalere, sier Harald T. Nesvik (Frp), andre nestleder i næringskomiteen, til Nettavisen NA24.

Nesvik mener det her ligger svindel til grunn.

- Dette er et kinesisk produkt som han har kjøpt og som han nesten ikke har betalt for, sier han.

Næringsminister Trond Giske var en av de som var tidlig ute med å hylle gründerne. Frp-politikeren understreker at han ikke ønsker å sette seg til doms over noen.

- Det eneste jeg forlanger er at vi får tilbake skattepengene våre, og så får heller Giske bruke sine fotogene sider til andre prosjekter. Et minimum må være at man vet hva man fronter, sier Nesvik.

Nesvik mener imidlertid at Trond Giske gikk rett i baret.

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Her vil noen soles i glansen til andre. Hele saken fremstår som svindel og bedrag. Av og til så går vi politikere i baret, men denne saken fremstår som noe annet. Noen burde jo ha reagert for lenge siden, sier han.

Giske har følgende kommentar.

- Det er en trist sak. Her har mange blitt lurt. Vi skal alltid være kritiske, men samtidig kan vi ikke slutte å tro på folk, sier næringsminister Trond Giske til Nettavisen NA24.

Avviser feil

I 2011 tildelte Innovasjon Norge 746 etablerertilskudd, i 2010 var tallet 890. Selskapet til de to unge guttene fikk utbetalt støtten på 150.000 kroner i 2010.

Trond Giske: - Her har mange blitt lurt

Kjetil Svorkmo Bergmann forteller at de etter at Nettavisen NA24 avslørte mannens identitet har gått nøye igjennom saken en gang til.

- Føler Innovasjon Norge seg lurt?

- Det er ingenting som tilsier at vi er lurt. Vi har egentlig ikke noen kommentarer til det som har skjedd etterpå, for det har ikke noe med Innovasjon Norge å gjøre, sier Svorkmo Bergmann.

- På hvilket grunnlag fikk Grønt Norge støtte?

- Vi vurderer dem ut fra ulike kriterier, muligheten for verdiskapning, gjennomføringsevne og hvorvidt konseptet er nytt. Selvfølgelig er også egenfinansieringen en del av dette. Vi foretar i en del tilfeller kredittsjekk, sier han.

Vet du noe om denne saken eller har bilder? Tips Nettavisen NA24!

Nettavisen NA24 sitter på opplysninger hvor Waleed Ahmed angivelig skal ha instruert fabrikken til å lage falske kvitteringer.

- Er dette kvitteringer som er lagt til grunn for støtten?

- Nei, det er det ikke.

I lang tid har Nettavisen NA24 forsøkt å få den fengslede mannen, hans familie og amerikanske advokat Humberto Diaz i tale. Tross gjentatte forsøk med telefon, e-post og husbesøk ønsker ingen å uttale seg om saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.