Gå til sidens hovedinnhold

Han fikk rett om boligknall og fall

First-økonom spådde boligprisfall på tre-fem prosent.

De fleste spåmennene spådde feil prisutvikling i boligprisene i 2008. Men en mann har til nå fått rett: Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

NA24 - din næringslivsavis

Boligprisene sank med 1,7 prosent i september. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent. Prisene er nå 4,5 prosent lavere enn i september 2007.

SJEKK HVOR FEIL DE TOK: - Det blir boligboom!

Andreassen spådde et prisfall på tre-fem prosent - nesten som den eneste av analytikerne.

- Glemt egendynamikken
- Hvordan kan alle andre ha tatt så feil, Harald Magnus Andreassen?

- Mange økonomer kan ha glemt helt av egendynamikken i boligmarkedet. Nå skal jeg være litt forsiktig, da jeg kan ta dundrende feil neste gang, men jeg mener boligprisene lenge steg mer enn hva fundementale, langsiktige forhold kunne forklare. Det skjedde over store deler av verden, og en fellesnevner var rikelig tilgang på kreditt og liberale banker, forklarer sjeføkonomen overfor NA24.

Han mener det er mange som lett glemmer at boligprisene faktisk kan falle, selv om økonomien går godt for øvrig.

- Når strikken er strukket langt nok, kan det lett skje at den ryker - uansett hvordan det står til ellers i økonomien. Det er ingen økonomisk krise i Norge, men prisene faller likevel i boilgmarkedet. Dette kan imidlertid medvirke til at det blir dårligere tider i etterkant, mener han.

Bygges mer i oppturer
Han mener også forholdet mellom tilbud og etterspørsel de senere årene har blitt skjevere og skjevere.

- I oppturer bygges det mer enn normalt, noe som også skjedde i Norge. Grunnen var at boligbransjen ble sett på som lønnsom, og dermed ble tilbudsoverhenget stort, samtidig som etterspørselen begynte å butte, mener han.

- I tillegg har vi fått alle rentehoppene. De er viktige, men ikke avgjørende, sier han.

Kan falle ytterligere
Andreassen tror boligprisene kan falle ytterligere.

- Jeg tror prisene på boliger kan falle fem prosent til neste sommer, men dersom de faller like raskt som nå vil vi se et prisfall på ti prosent. Farten kan nok dempe seg litt, men på den annen side blir finanssektoren mer forsiktige og renten øker. Det er fare for at prisene vil falle mer, fordi de har steget så mye årene i forveien - både i forhold til inntektene til folk og i forhold til byggekostnadene, sier han.

Han mener prisene vil snu så fort de har kommet seg ned på et «normalt» nivå, som samsvarer mer med de fundamentale forholdene i økonomien.

- Ikke gamble på boligprisene
- Vi er ikke der på en god stund. Men det er ikke dermed sagt de nominelle boligprisene vil falle helt ned til det nivået. Det er fullt mulig den normale prisingen kommer som følge av at økonomien ellers stiger, og at vi da kan «vokse inn i boligprisene», poengterer han.

Likevel frykter han at de faktiske prisene kan falle sakte, men sikkert, i to-tre år fremover.

- Men man bør ikke fokusere for mye på prisfallet dersom man skal kjøpe bolig til seg selv og sin familie. En må da se på sine normale boligbehov og undersøke om man har råd til å betjene boliglånet - jeg anbefaler ikke folk å spekulere på fremtiden og gamble på boligprisene, understreke han.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto