NA24.no

Han gikk bananas med 11 milliarder

Foto: TIMOTHY A. CLARY (Montasje)
Sist oppdatert:
Gigantisk finansskandale rammer storbank.

NA24 har tidlig på torsdag skrevet om den utrolige finansskandalen som er i ferd med å rulle opp i den sveitsiske finansgiganten UBS. Storbanken har oppdaget at en trader ansatt i deres investeringsbank har foretatt enorme handler uten tillatelse. Torsdag ettermiddag ble det kjent at traderen jobbet ved UBS' London-kontor.

Navnet hans er Kweku Adoboli (31).

Tapene har kommet gjennom en ellevill handling i såkalte ETFer. Dette er børshandlede fond hvor traderne kan handle direkte på børsen, og hvor oppgjøret kommer umiddelbart.

Som en følge av disse transaksjonene melder UBS nå om at de ryker på et tap på to milliarder dollar, vel 11,2 milliarder kroner etter dagens kurs. Torsdag ettermiddag ble det kjent at Adoboli ble arrestert i London, siktet for bedrageri av 11 milliarder kroner.

Storbanken taper penger
Tapene fra den elleville tradingen, vil trolig føre til at hele UBS ryker på et tap i årets tredje kvartal. Det skal også være klart at ingen av UBS' kunder er være skadelidende av den uautoriserte handelen.

Etter at nyheten om stortapene, falt UBS-aksjen rett ned. Etter lunsj er aksjen ned hele 9,5 prosent.

Årsaken er at resultatet i tredje kvartal selvsagt blir langt lavere enn ventet.

Tapte 40 milliarder
Dette er ikke første gang at en trader rammer hele banken han jobber for.

Det mest kjente tilfellet de siste årene er Jérôme Kerviel som var trader i den franske storbanken Société Générale.

Société Générale sjokkerte en hel bankverden da de i 2008 varslet om et tap på nær 5 milliarder euro, eller i underkant av 40 milliarder kroner. Tap som banken mener skyldtes uautoriserte tradingposisjoner Kerviel satt med.

Kerviel innrømte at han forfalsket dokumenter og skjulte sine handler fordi han ønsket å bygge opp sitt rykte som en fremragende trader. Han skal ha sittet på posisjoner for mer enn 50 milliarder euro, eller 400 milliarder kroner. Dette var mer enn bankens markedsverdi og mer enn noen trader tidligere har foretatt seg.

Til slutt endte det med skandale, og banken tapte 4,9 milliarder euro, nær 40 milliarder kroner på den elleville spekulasjonen.

Kervivel ble i fjor dømt til fem års fengsel, der to år er betinget, samt at han ble dømt til å erstatte bankens tap - altså vel 40 milliarder kroner.

Historiene føyer seg inn i rekken av flere store tap opp gjennom tiden.

Den kanskje meste kjente er historien om Nick Leeson, som midt på 1990-tallet klarte å kjøre en av Englands mest tradisjonsrike banker, Barings Bank, rett i grøfta med tap på ni milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere