*Nettavisen* Økonomi.

Han kan gi deg skattelette

Foto: (Scanpix)

Denne mannens avgjørelse kan presse regjeringen.

05.01.09 15:04

Påtroppende president i USA, Barack Obama, vil sannsynligvis gi amerikanere formidable 300 milliarder dollar i skatteletter som del av krisepakken for å få fart i amerikansk økonomi. Det kan legge føringer også på den norske krisepakken som kommer 26. januar.

NA24 – din næringslivsavis

- Obamas stimulansepakke er større enn forventet, og mer rettet mot skattekutt enn det man har trodd skulle komme, sier Adam Cole, leder av valutaavdelingen ved Royal Bank of Canada til Bloomberg.

Finanskrisen har snudd opp ned på mange sannheter det siste halve året. Frp har i en årrekke gått inn for økt bruk av oljepenger og skattekutt. Nøyaktig samme medisin som nå foreskrives av ledene sjeføkonomer i Norge.

LES OGSÅ: Obama vil kutte kraftig i skattene

- Det som er interessant er at begge presidentkandidatene, McCain og Obama snakket om skattelettelser. Da du så hyllesten Obama fikk fra venstresiden i norsk politikk, kan de ikke ha lest veldig nøye hva Obama står for, mener Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann i Frp.

LES OGSÅ: Obama styrker dollaren

- Kraftig signal
Nestlederen i finanskomiteen mener at kursen USA nå legger seg inn på, sender et kraftig signal til regjeringen Stoltenberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er klart at når et så mektig land som USA mener at skattekutt er nødvendig for å få økonomien til å fungere, er det kraftig signal. Det er også svært interessant å se hva den langt mer sosialistiske Gordon Brown gjør i Storbritannia. Han går også inn for skattekutt. Den totale bevegelsen blant sosialister i verden er at de går inn for skattekutt for å løse finanskrisen. De viser seg langt mer pragmatiske enn det man er i Norge, mener Leirstein.

Les også: Obama styrker dollaren

Kan ikke stå alene
Han synes det ville være svært spesielt om Norge blir nærmest det eneste landet i verden som ikke tror at skattekutt ikke er en del av løsningen.

- Vi i Frp kommer til å ta til orde for skattekutt når krisepakken skal behandles i Stortinget, og jeg konstaterer at sjeføkonomene nå mener det samme som oss, sier Leirstein.

- Jeg har fått kjeft fra samtlige sjeføkonomer i tre år. Nå er plutselig alle enige med meg. Det er ganske surrealistisk, knegger Ulf Leirstein.

- Både statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen har vært svært lunkne til skattelettelser så langt. Tror du regjeringen vil stå i mot kravet om skattekutt i tiltakspakken som kommer 26. januar?

- Retorikken fra Halvorsen og Stoltenberg har forandret seg den siste måneden. I begynnelsen av desember var de svært tilbakeholdne. Nå holder de derimot alle muligheter åpne. Jeg tror det kommer skattekutt. Så blir spørsmålet hvordan det kommer, og om de setter opp skattene på noen områder, hvis de for eksempel hever bunnfradraget eller kutter arbeidsgiveravgiften, sier Leirstein.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Skattekutt godt virkemiddel
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener også at skattelettelser nå er et godt virkemiddel i dagens situasjon.

- Jeg tror ikke at norske myndigheter følger så godt med hva andre land gjør, men det burde de gjøre. Skattelettelser er en svært rask måte å påvirke økonomien. De fleste mener skattekutt har en positiv effekt på etterspørselen, sier Andreassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Likevel tror Andreassen at varselet om betydelige skattekutt i USA, samt andre vestlige land, kan få norske myndigheter til å se gjennom argumentasjonen for skattekutt også i Norge en gang til.

- Regjeringen har ikke utelukket skattekutt, men sagt at det kan være aktuelt å bruke ulike skattetiltak. Det er jeg ganske overbevist om at er fornuftig. Det er ikke riktig å sette alle tiltak inn mot bare bygg- og anleggssektoren. Du får en større effekt i økonomien ved å bruke flere virkemidler. Argumentene er gode for også å benytte seg av skattelettelser, mener Andreassen.

Avviser Leirsteins framstilling
Sjeføkonomen avviser fullstendig Ulf Leirsteins framstilling om at alle nå plutselig har blitt rørende enige med politikken til Frp.

- Det at man i dag argumenterer for skattekutt, tilsier ikke at det var riktig med skattekutt for to år siden. Det er verden som har endret seg og norsk økonomi som har endret seg, og dermed endrer også synet seg på norsk økonomi, fastslår Andreassen.

Finansdepartementet vil ikke kommentere saken i dag, mandag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.