NA24.no

Han kan lage nye prisbobler

Sentralbanksjef Ben Bernanke
Sentralbanksjef Ben Bernanke Foto: JONATHAN ERNST (Reuters)
Sist oppdatert:
- Nå skal det trykkes mer penger, sier sjefanalytiker.

I USA ser de stadig etter måter å forbedre økonomien og kutte ned på den gigantiske gjelden.

På onsdag uttalte den amerikanske sentralbanken (Fed) for første gang at det ikke er realistisk å heve styringsrenten før sent i 2014. Tidligere var det signalisert at en renteheving ville komme midtveis i 2013.

Det betyr at sentralbanken trykker enda hardere på gasspedalen enn ventet, noe som er et tegn på at de ikke ser lyst på fremtiden.

- Det at Fed nå utsetter den forventede rentehevingen så langt er en klar indikasjon på at sentralbanken er svært bekymret for de økonomiske utsiktene, melder sjefanalytiker i Nordea Markets, Jonny Bo Jakobsen.

Ting tyder nå på at den amerikanske sentralbanken snart vil innføre en tredje runde med kvantitative lettelser (QE3) for å stimulere økonomien i landet. Sentralbanksjef Ben Bernanke har allerede kjørt to slike runder, som i praksis er trykking av penger benyttet til kjøp av obligasjoner. Målet er å tilføre likviditet til banker og andre finansinstitusjoner i håp om at det vil føre til mer aktivitet i økonomien.

Nordea Markets tror at QE3 vil bli offentliggjort i mars eller april, og de frykter at det kan gi negative konsekvenser.

- Ettersom pengepolitikken vil fortsette å være ekspansiv enda lenger, tror vi at Fed forsterker den allerede betydelige risikoen for høy inflasjon og prisbobler på lengre sikt, sier Bo Jakobsen.

Flere tiltak
Foruten de kvantitative lettelsene tømmer den amerikanske sentralbanken verktøykassen sin i et tempo man aldri har sett tidligere.

Onsdag ble det også annonsert at den sikter mot en inflasjon på to prosent. Det er første gang sentralbanken annonserer et offisielt mål for inflasjonen.

I tillegg ble det også besluttet å videreføre programmet med kjøp av lange statspapirer på bekostning av kortere papirer, samt å reinvestere forfalte papirer.

Dette er en operasjon som kalles Twist, både fordi man bender rentekurven på korte- og lange lån, men også fordi det første gang ble annonsert da dansen med samme navn hadde sin storhetstid.

Målet med dette er å senke de lange rentene for å fyre opp under investeringslysten.

Bernanke i spissen
I førersetet for redningsaksjonene finner man Bernanke, som har ført en heftigere stimulipolitikk enn noen annen sentralbanksjef.

Bernanke ble sentralbanksjef i 2006. Han satt også i sentralbankens styre fra 2002 til 2005, men har ellers primært bakgrunn som professor, blant annet ved Princeton-universitetet.

Som professor studerte han 1929-krakket og den etterfølgende depresjonen, som begge er temaer han har skrevet bøker om.

Han mener at en feil som ble gjort da var at man lot finanssystemet seile sin egen sjø uten å gjøre noe for å forhindre at tusenvis av banker kollapset og all tillit forsvant.

En annen var at man strammet inn pengepolitikken gjennom høy rente og dermed fikk en årlig deflasjon på rundt 10 prosent på begynnelsen av 1930-tallet. Deflasjon fører til at forbrukerne utsetter kjøp, gjør at realrenten blir høy uansett om styringsrenten er null og fører til at gjelden til en låntaker reelt sett øker i verdi. Det siste er ikke minst bekymringsfullt i en gjeldstynget nasjon som USA.

Han har også studert Japans problemer etter at boblen sprakk i 1991, som var starten på et tiår med nullvekst eller negativ vekst i japansk økonomi, og gjort det klart at han ikke har tenkt å gjenta disse feilene. Alt så langt har entydig pekt på at Bernanke vil stimulere for mye enn for lite.

Spørsmålet noen stiller seg er om sentralbanken står i fare for å til slutt trykke for hardt på gasspedalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere