Han kunne blitt fransk president, men ødela alt

Tidligere IMF-direktør og politiker Dominique Strauss-Kahn (65) er tiltalt for hallikvirksomhet. mandag starter rettssaken.

Tidligere IMF-direktør og politiker Dominique Strauss-Kahn (65) er tiltalt for hallikvirksomhet. mandag starter rettssaken. Foto: Darko Vojinovic

Nå risikerer Dominique Strauss-Kahn ti års fengsel for hallikvirksomhet.

01.02.15 10:59

Han kunne blitt fransk president, men ødela alt med en rekke sexskandaler.

Mandag starter rettssaken hvor tidligere IMF-direktør og politiker Dominique Strauss-Kahn (65) er tiltalt for omfattende hallikvirksomhet.

Han har vært finansminister og næringsminister i Frankrike og var en svært respektert økonom og advokat. I 2007 fikk han jobben som direktør i Verdens pengefond (IMF), med sterk støtte fra daværende president Nicolas Sarkozy.

Så kom den første store skandalen, 18. mai 2011. En hotellansatt i New York anklaget Strauss-Kahn for seksuelle overgrep, noe som førte til at han måtte gå av som IMF-direktør.

Straffesaken ble senere henlagt, men stuepiken Nafissatou Diallo gikk til sivilt søksmål og skal ha fått en betydelig pengesum av franskmannen da partene inngikk forlik.

Prostitusjonsring

Før skandalen i 2011 var Strauss-Kahn ansett som en mann med gode sjanser til å etterfølge Sarkozy som Frankrikes president. Dette til tross for at han var kjent for flere sexskandaler allerede da.

I 2008 ble han tatt med buksene nede i et sidesprang med en ungarsk IMF-økonom. Han har også blitt anklaget for et voldtektsforsøk i 2003, men denne saken ble henlagt av fransk politi.

Navnet hans ble for alvor brakt i vanry med affæren med stuepiken i New York i 2011, men først da den andre – enorme – skandalen så dagens lys, falt alt i grus.

I 2012 ble han nemlig anklaget for å stå i sentrum av en prostitusjonsring.

Vitner fortalte om enorme sexfester der Strauss-Kahn var «kongen», i saken som har blitt omtalt som «Carlton Affair».

Tidligere IMF-direktør og politiker Dominique Strauss-Kahn (65) er tiltalt for hallikvirksomhet. mandag starter rettssaken. Her er han fotografert under Oslo-konferansen i 2010 – året før den første store sexskandalen sprakk. Foto: Morten Holm

Nøstet opp

Det er denne saken som nå skal for retten. Strauss-Kahn er tiltalt sammen med 13 andre for «grov hallikvirksomhet i en organisert gruppe».

65-åringen blir sagt å ha vært i sentrum for gruppen. Gjennom en rekke bordeller i Belgia, like over grensen fra Frankrike, skal politiet ha funnet spor. Etter lang tids etterforskning dukket Strauss-Kahns navn opp.

Flere av de lovlige bordellene i Belgia skal ha skaffet prostituerte til sexfester på blant annet Carlton hotell i Lille. Én av de prostituerte som hadde deltatt på festene hadde i politiavhør fortalt at den tidligere IMF-direktøren var med på festene.

10 år

Det viste seg at DSK, som Strauss-Kahn blir kalt, hadde deltatt i lignende fester i Belgia og Paris – og på jobbreiser til Washington.

Ett vesentlig spørsmål i rettssaken blir om den tidligere så mektige Strauss-Kahn bare har stor seksuell appetitt og deltok i sexfester, eller om han tok aktivt dele i innleie og bruk av prostituerte.

Ifølge tiltalen skal «ungkarsleiligheten» til DSK i Paris også ha blitt brukt til sexfester, noe som skal komme fram i tekstmeldinger.

Forsvarsadvokatene hans sier 65-åringen bare er en såkalt swinger som ikke visste at kvinnene var prostituerte. Aktor mener derimot at han var «kongen av festene», og at alt var organisert rundt hans timeplan og for å tilfredsstille hans behov.

Hallikvirksomheten som beskrives i tiltalen har en øvre strafferamme på 10 års fengsel i Frankrike.

Strauss-Kahn skal – etter planen – i vitneboksen fra 10. februar. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.