NA24.no

Han passer rikingenes fly

Sist oppdatert:
Kjell Inge Røkke hermer etter Stein Erik Hagen. Rikingene lar rederbaron passe privatflyet.

Økningen innen private business-jets er formidabel. Prominente forretningsfolk har flyene sine i stallen til eks-rederen Petter Sundt.

NA24 - din næringslivsavis

Men hvilke kunder Sundt Air sørger for er strengt hemmelig. Det finnes heller ingen fly som er registrert på Sundt Air.

- Sundt Air sin flåte består av ti fly, opplyser daglig leder i Sundt Air, Tor Bratli, til NA24.

Petter Sundt startet flyselskap allerede i 1996.

Etterhvert har Sundt Air fått seg en stor base på Oslo Lufthavn Gardermoen, der fly med plass til alt fra seks til 14 passasjerer flyr travle businessfolk til møter over hele landet. Det har vært en boom innen business jets de siste årene.

- Det spørs litt hva slags fly du tenker på, om det er enmotors propell fly eller business jets, det er business jets det har vært en økning på de siste fem årene, sier Bratli.

Løfter på sløret
NA24 løfter ørlite på sløret.

Norges eneste Bombardier Challenger 604 opereres av Sundt Air. Eieren av flyet er Color Line-reder Olav Nils Sunde. Han kommer opprinnelig fra Ålesund. Sunde hadde også en kort karriere innen flyselskap, men Color Air ble ingen kommersiell suksess.

Det er tydelig at shippingfolket søker sammen. Også Arne Blystad, investor innen shipping, lar Sundt Air passe på flyet sitt.

Blystad har et Cessna Citation Excel, med plass til åtte personer. Cessna hevder at kabinen i dette flyet er den største kabinen som er å finne på en lett business jet. Fordelen er at man kan stå oppreist hele veien.

LES OGSÅ: «Alle» flyr privatfly

Falcon
Forretningsmann Stein Erik Hagen gjør som Blystad og Sunde, og har flyet hos Sundt Air. Gjennom datterselskapet Aviation Invest, har Hagen et Falcon 900 EX. Dette flyet kan utstyres med dobbeltseng, om det er det som er passasjerens behov. Hagens Falcon 900 EX er så langt det eneste av sitt slag registrert i Norge.

Sundt har gjennom andre selskap enn Sundt Air registrert to Cessna Citation-fly til. Cessna skryter av at kundene av Citation er selskap som ønsker suksess - og at dette er flyene som sørger for at forretninger faktisk skjer, NA24 regner med at det Sundt Airs beveggrunn til å eie disse flyene også.

Salget av Cessna Citation-fly nærmer seg forøvrig 5000 over hele kloden, og det er dermed den mest solgte business jeten.

XLS har plass til åtte personer, og man loves å ankomme destinasjonen både frisk og klar til handling. Det andre Cessna Citation-flyet i Sundts stall er et Bravo-fly. Bravo beskrives som flyet for dem som heller vil tjene penger enn å bruke dem.

Også Ventelo-eier Conrad Clauson har et Cessna Citiation XLS plassert hos Sundt, gjennom selskapet Viiking Airways, som holder til på de britiske Jomfruøyene.

Cessna Citation
Men Sundt har mer å tilby forretningsreisende. Flyselskapet eier også et Hawker 1000, som også kalles juvelen i kronen i Hawker-familien, gjennom Sundt Fly 1. Her er det myke lenestoler å synke ned i, mens man flyr fra møte til møte.

Beech King Air B200 er bestselgeren i Beechcraft-familien. Også disse to flyene har Sundt Air to av i stallen. Flyene kjennetegnes av eksklusive kabiner og stillegående motor. Her slås det fast at størrelsen faktisk teller. Kjell Inge Røkkes selskap The Resource Group bestilte et av disse flyene for ett år siden.

Også Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen får sitt Cessna Citation Sovereign i Sundt stall. Etter det NA24 kjenner til kommer flyet i mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere