NA24.no

Han sitter ringside når de viktige tingene skjer

Sist oppdatert:
LIVE: Hør ekspertens analyser av det som nå skjer.

Paal Frisvold er en av Norges fremste eksperter på EU. Han har sitt daglige virke i Brussel og rådgir flere av Norges største selskaper vedrørende EU-spørsmål.

Onsdag satt Frisvold ringside da Obama møtte pressen i Brussel.

Ifølge Frisvold var det mest oppsiktsvekkende som Obama sa på onsdag at han åpnet for en massive gasseksport fra USA til Europa.  

- Han sa at USA er rede til å eksportere så mye gass som Europa trenger, sier Frisvold.

LES FRISVOLDS BLOGG HER

Obama var klar i sin tale onsdag. Han mente blant annet at
Putin og Russland står alene i Ukraina-konflikten og at de tar feil om de tror de kan splitte europeisk og amerikansk samhold.

– Verden er sikrere og mer framgangsrik når vi står sammen, sa Obama.

– Samarbeidet mellom landene våre er uten sidestykke, fremholdt EU-president Herman Van Rompuy.

Obama kom ifølge The Guardian til Brussel tirsdag kveld, og følget hans består av 900 personer, 45 kjøretøyer og tre fly transportfly. Obama skulle tilbringe under ett døgn i EU-hovedstaden.

– Hvis noen trodde verden ikke ville bry seg, at Europa og USA ikke står samlet, tok de grundig feil, sa presiden Obama onsdag.

Etter bare et par timer i Unionens hovedkvarter og til forsikringer fra EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso om at USA kan regne EU som sin beste venn, satte Obama kursen for et møte med NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen.

Frihet koster

Også der sto Ukraina og presset spørsmålet om sikkerhet i Europa til sentrum av samtalene. Den amerikanske presidenten bekymrer seg for fallende EU.

Paal Frisvold.


– Felles forsvar betyr at alle bidrar. Jeg har vært litt bekymret for fallende pengebruk i noen europeiske land, sier Obama og fremholder at det har vært forståelig i en presset økonomisk situasjon.

– Situasjonen i Ukraina minner oss på at friheten vår ikke er gratis. Vi må være villige betale for å sørge for at vi har en troverdig NATO-styrke. Det kan ikke bare være en amerikansk øvelse, sier han.

Obama understreker samtidig at verken Ukraina eller Georgia er på vei mot noe medlemskap i NATO for øyeblikket.

LES MER HER OM HVA OBAMA SA:


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere