NA24.no

Han skal redde bankene

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Tidligere Senterparti-politiker skal styre over 50 milliarder kroner til norske banker.

FINANSDEPARTEMENTET(NA24): Tidligere Senterparti-politiker og nestleder i Kredittilsynet, Endre Skjørestad, ble utnevnt som leder for statens finansfond fredag. Dette fondet skal stille 50 milliarder kroner tilgjengelig til norske banker som trenger ny kjernekapital.

NA24 – din næringslivsavis

Skjørestad er advokat og har hatt flere viktige verv. Blant annet har han vervet som styreformann i Flytoget. Det vervet har han hatt siden 2003.

- Vi vil sette i gang arbeidet umiddelbart. Jobben i den innledende fasen vil være å få bygget opp en organisasjon så fort som mulig, sier Endre Skjørestad.

Skjørestad vil trekke seg fra jobben som nestleder i Kredittilsynet når han overtar jobben som styreleder i statens finansfond.

Politiker
Rogalendingen var statssekretær i Finansdepartementet under Bondevik 1-regjeringen, da sammen med Gudmund Restad som var finansminister. Han var også stortingsrepresentant for Senterpartiet i flere perioder, men bare som vara. Det gjør at han har en lite imponerende fem dagers fartstid i Stortinget.

Skjørestad ble presentert på en pressekonferanse i regjeringskvartalet klokken 12.00 fredag.

- Når kan den første banken gå i forhandlinger med fondet for å få styrket kapitalen?

- Det er det umulig å svare på. Vi må blant annet forholde oss til reglene i ESA. Men fremover mot sommeren må mye falle på plass. Så snart vi har tidsplanen klar, skal dere få vite det, forsikrer Skjørestad.

Lønnen ikke avklart
- Hvor mye vil styremedlemmene få betalt?

- Det er ikke nøyaktig fastsatt ennå hva dette blir. Men jeg ser på det som et veldig godt tegn at de har sagt seg villige til å sitte i styret før dette er avklart. De tar på seg oppgaven på samfunnets vegne, sier finansminister Kristin Halvorsen (Sv).

På spørsmål om Skjørestad og resten av styret var kvalifisert siden de ikke har erfaring fra bankvirksomhet, svarte Halvorsen at dette var meget kompetente styremedlemmer.

- En slik fremstilling er å undervurdere Skjørestads kompetanse. Han var blant annet medlem av kontrollkomiteen i Rogalandsbanken under forrige bankkrise - eh, bankkrisen, korrigerte Halvorsen seg kjapt.

- Vi vil også ha stort behov for spesialkompetanse, og det er liten vits i å bygge opp en stor organisasjon. Den vil vi derfor leie inn, sier Skjørestad.

- Kan øke markedsandelen
- Er 50 milliarder kroner i statens finansfond for lite for norsk banknæring?

- Det er umulig å ha en formening om. Det er et tilbud til bankene som får en mulighet til å øke sin markedsandel ved å øke sin utlånskapasitet. Dermed blir det opp til næringen i hvor stor grad man vil benytte seg av dette tilbudet, sier Skjørestad.

- Vil begrensningene på lederlønninger og bonuser føre til at noen banker ikke benytter seg av tilbudet?

- Jeg har oppfattet at dette ikke har vært et stort ankepunkt hos Finansnæringens hovedorganisasjon og Sparebankforeningen. Mine personlige standpunkter om dette er underordnet. Jeg forholder meg til de reglene som stortinget har fastsatt, sier Skjørestad.

- Uavhengig bankene
Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole samt advokat og styregrossist Bjørg Ven vil også gå inn i styret. Sistnevnte som nestleder.

På pressekonferansen ble de presentert som meget kompetente. Johnsen ble presentert som en nestor innen finansfaget, særlig spesialisert innenfor prising og risiko, mens Bjørg Ven for sin lange erfaring både innenfor offentlige og private styreverv.

Nå skal styret begynne jobben med å ansette en administrerende direktør. Skjørestad kan ikke si hvem som får den jobben.

- Det er for tidlig. Styret har ennå ikke møttes for første gang. Men arbeidet vil starte for fullt på mandag, forsikrer Skjørestad

- Det er lagt vekt på at styret samlet sett har høy kompetanse innen fagområdene økonomi og jus, og at de er i besittelse av regnskaps- og revisjonsrettslig kompetanse. For å unngå interessekonflikter er det også lagt vekt på at styret har tilstrekkelig uavhengighet til banksystemet, melder Finansdepartementet i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere