*Nettavisen* Økonomi.

Han skal redde landets banker

Birger Vikøren (47) er allerede i gang med arbeidet.

10.03.09 15:08

Birger Vikøren (47) er engasjert som administrerende direktør i Statens finansfond.

NA24 - din næringslivsavis

Bare to arbeidsdager etter at nyopprettede Statens finansfond fikk oppnevnt styret, med Endre Skjørestad som styreleder, har styret nå engasjert en administrerende direktør i fondet.

Birger Vikøren er nå direktør og nestleder i området for finansiell stabilitet i Norges Bank. Tidligere ledet Vikøren sentralbanksjefens stab for kapitalforvaltning. Han har også hatt ulike stillinger i området for pengepolitikk i Norges Bank. Vikøren har en doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo, heter det i en pressemelding.

50 milliarder
Som et ledd i å styrke norske bankers kjernekapital for å fortsatt sikre at bankene låner ut penger, har regjeringen lagt 50 milliarder kroner på bordet. Det er disse milliardene Vikøren nå skal styre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Vikøren har de siste årene vært Norges Banks observatør i styret i Kredittilsynet, varamedlem i Bankenes Sikringsfond og styremedlem i Norges Banks pensjonskasse. Han har tidligere vært medlem av Petroleumsprisrådet og styremedlem i Forretningsbankenes sikringsfond og Sparebankenes sikringsfond.

Vikøren er engasjert som administrerende direktør i Statens finansfond for en periode på ett år. Vikøren har fått permisjon fra Norges Bank for å tiltre stillingen umiddelbart.

Startet mandag
Styreleder Endre Skjørestad sier til NA24 Vikøren ble ansatt rett over helgen og at han allerede mandag startet arbeidet hos sin nye arbeidsgiver. Årsaken til at nettopp Vikøren fikk jobben, sier styrelederen, er at hans faglige bakgrunn og hva han jobbet med i Norges Bank inntil han fikk pensjon.

- Han har jobbet med disse spørsmålene i Norges Bank, altså bankers likviditet, og han kjenner utfordringene godt. Dessuten aksepterte hans arbeidsgiver at han fikk permisjon fra denne jobben på kort varsel.

Lønnen for engasjementet, som løper ett år foreløpig er på 1,3 millioner kroner, opplyser styrelederen. I 2007 hadde Vikøren rett under en million kroner i inntekt.

Håper å gjøre mye før sommeren
Vikørens oppgaver blir nå å etablere organisasjonen som skal ta unna søknader til Statens Finansfond.

- Men vi lurer på Skjørestad, når vil dere begynne å vurdere de første søknadene?

- Det kan jeg dessverre ikke si nå. Det er fordi det ikke ligger på oss, sier Skjørestad som peker på at ESA skal notifiseres, prosedyrer utformes og en rekke ting må være på plass.

- Så du håper på dårlig vær i sommer?

- Jeg håper vi skal få gjort mye før sommeren, sier Skjørestad.

Taus om tilstanden
Vikøren sier til NA24 at det blir en spennende utfordring. Inntil fredag forrige kunne han beskue finanskrisens virkning på norske banker fra orkesterplass gjennom sin posisjon i Norges Bank. Og NA24 vil gjerne ha noen generelle kommentarer til hvordan tilstanden blant norske banker er i dag.

Det vil han ikke.

- Nei. Min forrige jobb var å se på det generelle bildet i stabiliteten i det finansielle systemet. Nå er fokuset å jobbe opp en administrasjon.

Han sier at de ikke har bestemt hvor stor administrasjonen skal bli, men at det blir både ansatte og innleide ressurser innenfor både juridisk og finansiell kompetanse.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag