NA24.no

Han solgte ManU og Chelsea

Foto: Benfield
Denne United-supporteren lever av å selge fotballklubber.

- Liverpool er den klubben som bekymrer meg litt, sier han ærlig.

NA24 - din næringslivsavis

Hjalp korrupsjonsdømt
Keith Harris vokste opp som fattiggutt i Stockport utenfor Manchester. Nå selger han verdens største fotballklubber. Blant annet jobber Harris nå med å skaffe nye, rike onkler til Everton og Newcastle.

På samvittigheten har han blant andre Abramovitsj sin overtakelse av Chelsea, salget av Manchester-rivalen City til korrupsjonsdømte Thaksin Shinawatra og BSkyBs store oppkjøp av Manchester United i 1999 (ble blokkert av myndighetene).

- I ettertid ser jeg at jeg kunne gjort ting annerledes, sier Harris om salget av City til den tidligere thailandske statministeren.

Nylig ble Shinawatra dømt til to års fengsel in absentia. Inn kom en gruppe søkkrike arabere.

Les også: Kjøpte spillere for fem milliarder

Avviser gjeldsadvarsel
- Det første jeg gjør er å vise frem en liksom-pakke med sigaretter. Så sier jeg at å kjøpe, eie og drifte en fotballklubb er farligere enn disse er, sier Harris til The Financial Times.

Fotballmekleren er president i den London-baserte investeringsbanken Seymour Pierce og har deltatt i salget av fem Premier League-lag. Og United-supporteren avviser at klubbene sliter så mye med finansene som enkelte vil ha det til.

Formannen for Det engelske fotballforbundet (FA) advarte nylig om at toppklubbene sliter med 31,5 milliarder kroner (tre milliarder pund) i gjeld.

- De tallene er ikke korrekte, hevder Keith Harris.

Les også: Får 485 millioner i lønn

Vanskelig å selge Everton
Isteden anslår han gjelden til 1,6 milliarder pund pluss 900 millioner som lagene har fått i rentefrie lån fra eierne sine. Og mesteparten av de 1,6 milliardene er penger Arsenal, Manchester United og Liverpool skylder. Harris påpeker at Arsenals lån løper over tyve år, og at pengene strømmer inn på Old Trafford.

Liverpools situasjon med to blakke, kranglende amerikanske eiere er det verre med. Mellom 2.1 og 3,8 milliarder kroner skal tilbakebetales eller refinansieres i januar. Men kreditorene, Royal Bank of Scotland og Wachovia, sliter selv.

Les også: Liverpools onkler fra helvete

- Det som vanligvis skjer om bankene ikke vil bidra, er at man selger unna eiendeler og aksjer.

Dermed kan Liverpool ganske snart være ute på markedet igjen. Der ligger allerede den blåkledde byrivalen Everton. Som Keith Harris sliter med å omsette.

Bør være selvfinansierende
- Liverpool er ikke en veldig rik by. Og Everton deler byen med et annet lag.

Klubber i den nest øverste ligaen er enda verre å selge.

- De taper nesten alle penger så det rekker. I dagens marked er det vanskelig å få inn penger til slike prosjekter.

Kan man så tjene på å eier en fotballklubb?

- I løpet av ti år har vi lært to ting; at klubbene bør være selvfinansierende og at du kan tjene mellom syv og ti prosent per år over et tiårsperspektiv. Det er som når du kjøper et hus. Du kan selge det dobbelt så mye om ti år.

Men akkurat det spørs vel i dagens marked.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere