NA24.no

Oxford-forskeren Chris Kutarna intervjues av Lillian Gjerulf Kretz på Presidents Institute i København.
Oxford-forskeren Chris Kutarna intervjues av Lillian Gjerulf Kretz på Presidents Institute i København. Foto: Gunnar Stavrum (Nettavisen)

Han spådde Trump og Brexit - nå spår han fransk sjokk

Sist oppdatert:
Det handler ikke om nasjonalisme, men om lojalitet, mener Oxford-forskeren Chris Kutarna.

KØPENHAVN (Nettavisen): Han har doktorgraden i statsvitenskap, snakker flytende mandarin, og arbeider til daglig på prestisjetunge Oxford University i Storbritannia.

Derfor er det mange som lytter på analysene til Chris Kutarna - ikke minst fordi han er blant svært få forskere som forutså både Brexit i Storbritannia og Donald Trump som USAs neste president.

- Hvem tror du vinner valget i Frankrike?

- Vel, for å være litt kontrær, så sier jeg Marine Le Pen, svarer Chris Kutarma.

Presidentkandidat Marine Le Pen skårer fortsatt høyt på meningsmålingene til tross for at en av hennes nærmeste medarbeidere anklages for å ha svindlet med lønn fra EU-parlamentet.

Spådde Trump og Brexit
Kutarna er en av forfatterne av boken "Age of Discovery" - eller Oppdagelsestiden. Han ser mange likhetstrekk mellom måten europeerne fikk forandret sitt verdensbilde med oppdagelsesreisene rundt 1500-tallet, og dagens geopolitiske virkelighet.

Boken "Age of Discovery" er en global bestselger, signert Ian Golding og Chris Kutarna.

Det er perioder med enorme oppdagelser, men også med sosial uro, politisk usikkerhet og utrygghet.

Likhetstrekkene gjorde at han ble verdensberømt for å forutse både Brexit og Donald Trump, stikk i strid med de fleste av hans kolleger.

- Handler om lojalitet
Ifølge Kutarna handler verken Brexit, Donald Trump eller Marine Le Pen egentlig om nasjonalisme, men om lojalitet.

- De store velgergruppene ser at folk rundt seg lider og har store tap, og da trer lojaliteten inn. De ønsker ikke å hjelpe folk langt borte, men hjelpe dem som står nær dem, er Kutarnas analyse.

Her kan du se en fjernsynsreportasje om spådommene.

Ifølge ham står det mellom mot og frykt, og han mener at oppdagelsestiden vi nå lever i kan gi enorme resultater - hvis vi bare lærer av den forrige.

Tror på Marine Le Pen
Den første runden av det franske presidentvalget kommer på førstkommende søndag. De fleste meningsmålingene tror at Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen går videre til andre runde, mot enten sosialdemokraten Emmanuel Macron, venstresidens Jean-Luc Méllenchon eller Francois Fillon fra de konservative.

Les mer:  Eksperter: -Jo da, Le Pen kan vinne valget i Frankrike

Den avgjørende andrerunden står altså trolig mellom Marine Le Pen og en av de tre andre, og da tror Oxford-forskeren på Marine Le Pen.

- Mitt syn er at hun står for det beste svaret på denne lojalitetsfølelsen, sier Chris Kutarna.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere