*Nettavisen* Økonomi.

Han utløste helse-toppens avgang

Daniel Haga er konstituert som administrerende direktør for Helse Midt-Norge. Foto: Eir-J.Bue (Helse Midt-Norge)

Astrid Eidsviks valgte å plutselig å gå på dagen.

(TK.no): Daniel Haga kom inn som konstituert toppsjef for Helse Midt-Norge etter at Trond Michael Andersen nylig ble presset ut av tillitsvalgte med foretakstillitsvalgt Bernd Muller fra Molde som talsmann.

Les også: Tror ikke oppsigelsene vil påvirke sykehussaken og Sjefen i Helse Midt-Norge går av

Kravet om Andersens avgang ble velsignet av helse- og omsorgsminister Bent Høie. Haga satt som fagdirektør i Helse Midt-Norge og var en av strategene da helseregionen ville legge ned akutt og føde i Kristiansund og flytte disse funksjonene til Molde sjukehus i 2010.

Uenighet

- Jeg forstår det slik at det har vært en uenighet mellom toppsjef Daniel Haga i Helse Midt-Norge og toppsjef Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal. Denne uenigheten har gått på hvordan argumentene for tomtevalget skal vektes. Jeg har ingen forutsetninger for å uttale meg om det har vært en utidig innblanding, sier styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal til Tidens Krav.

Les også: - Uenigheter om hva som skal vektlegges

- Ikke fra statsråden

I likhet med sin kollega Ola H. Strand i Helse Midt-Norge benekter han imidlertid at det har skjedd en overstyring fra statsråd Bent Høie.

- Nei, jeg er ikke kjent med føringer fra statsråden, sier Kinserdal.

- Nei, jeg har ikke hørt fra ham. Dette er det tillagt oss i Helse Midt-Norge å vurdere, sier Strand.

- Jeg har ikke instruert Helse Midt-Norge i denne saken. Etter at saka er behandlet i styret i Helse Midt-Norge vil det bli avviklet et foretaksmøte. Der vil jeg bygge mine vurderinger rundt vedtakene fra styret i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge, sier Høie til Romsdals Budstikke.

Les også: - Jeg har ikke grepet inn i sykehussaken

Overrasket

Haga selv hevder han ble overrasket over Eidsviks beslutning om å si opp.

- Det var jeg uforberedt på. Eidsvik har hele tiden hatt friheten til å innstille på den beslutningen hun mente var den beste, sier toppsjefen.

- Men i en så krevende sak som dette kan jo ikke administrasjonen insistere på noe eieren ikke vil ha? Det er det samme som å be om å gå av?

- Vi er inne i en meget krevende sak som krever at vi samordner oss. I denne prosessen har vi hatt samtaler styrene i mellom slik at vi skal bli samstemt på innhold. Så har vi administrativt jobbet for å se om det er grunnlag for en felles innstilling til styrene. Her har det vært noe uenighet om hvordan argumentene for stedsvalget skulle vektes. Torsdag fikk vi kvalitetssikringsrapporten fra Holte Consulting, som tok opp det samme forholdet, sier Haga til Tidens Krav.

Kan fatte en beslutning

Han mener det fortsatt er mulig for styrene å fatte en beslutning som planlagt 17. og 18. desember.

- Ligger ikke tilliten til beslutningsprosessen nå fullstendig i ruiner?

- Det er laget en meget god idefaserapport og et godt beslutningsgrunnlag som gjør det mulig for styrene å ta en god beslutning, sier Haga.

- Ifølge Helse Møre og Romsdal inneholder idefaserapporten også Eidsviks anbefaling av tomtevalg?

- Nei, det gjør det ikke. Den vurderingen skal komme først i styreframlegget, sier Haga.

Håper på ro

Både Strand og Kinserdal sier de ble overrasket over nyheten om Eidsviks avgang. Strand tar den til etterretning, og mener i likhet med Haga at det er mulig å vedta et tomtevalg som planlagt.

- Det store arbeidet er gjort. Befolkningen i Nordmøre og Romsdal fortjener at det nå blir tatt en beslutning som gir ro i denne saken.

- Kan dere tro at det blir mer ro av dette?

- Jeg håper det, svarer Strand etter litt betenkningstid.

- Jeg håper at vi får kjørt en beslutningsprosess. Saken er utredet veldig godt og veldig bredt hvor alle momenter er belyst. Styrene bør ha et godt grunnlag for å ta en god beslutning, sier Kinserdal.

Følt presset lenge

Han sier han har kjent til at Eidsvik lenge har følt på det store presset hun har vært utsatt for i denne saken, men vil ikke gå inn på fra hvem. Han berømmer henne for innsatsen og sier at hun har vært en dyktig leder i spesialisthelsetjenesten.

- Likevel kom dette overraskende, også på meg, sier Kinserdal.

Torsdag kveld var det fortsatt ikke tatt stilling til hvem som nå skal fremme saken for styret i Helse Møre og Romsdal. I praksis kan det bli Daniel Haga.

Denne saken er levert av TK.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.