NA24.no


Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Jonas Sverrison Rasch (Handelsbanken)

Handelsbanken: - Bunnen ikke nådd for industrien

Sist oppdatert:
Forventer fortsatt negative tall for norsk industriproduksjon.

Torsdag offentliggjør Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) og Danske Bank den norske innkjøpssjefindeksen (industri-PMI) for september.

- Siden utgangen av første kvartal har indeksen falt jevnt og trutt dypere ned i negativt territorium.  Gjennom første halvår har det også vært en klar negativ utvikling i den faktiske industriproduksjonen - åpenbart trukket ned av leverandørindustrien, skriver seniorøkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport torsdag.

Han mener det er lite som tyder på at produksjonsbunnen er nådd.

. Vi ser for oss at signalene for industrien vil fortsette å være negative i perioden fremover. Konsensus venter et indeksnivå på 44,0 i september. Riktignok er dette opp fra 43,3 i august, men det er like fullt et nivå som signaliserer videre negativ vekst i samlet industriproduksjon, skriver Gonsholt Hov.

Sterkere krone

Norge Krysset EUR/NOK har falt under 9,50-nivået tidlig torsdag morgen etter at krysset handlet innenfor intervallet 9,4550-9,5520 i går.

- Oppgangen i kronekursen så langt denne uken skyldes trolig justeringer av posisjoner i etterkant av forrige ukes svekkelse godt hjulpet av en positiv utvikling i oljeprisen de siste tre dagene, mener seniorøkonomen.

Økt kreditt

Kredittveksten i august, målt ved K2, var på 5,8 prosent år/år.

- Dette var en tanke høyere enn ventet, ettersom både vi og konsensus hadde sett for oss uendret kredittvekst, på 5,7 prosent. Overraskelsen skyldes at kredittveksten for de ikke-finansielle foretakene hadde tatt seg litt opp igjen i august; dette, etter å ha overrasket på nedsiden i de to foregående månedene.

Gjeldsveksten for husholdningene falt imidlertid i august, til 6,4 prosent, ned fra 6,5 prosent i juli.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere