*Nettavisen* Økonomi.

Handelsbanken: - En god beslutning av Norges Bank

Sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket de fleste analytikere med rentekuttet torsdag. Får allikevel skryt. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Analtyiker roser Norges Banks sjef Øystein Olsen for gårsdagens rentebeslutning.

Til tross for at de fleste analytikerne var overrasket over rentekuttet fra Norges Bank torsdag roser nå Handelsbanken avgjørelsen.

- Vi tydelige på at det første kuttet kunne komme allerede i går. Avviket fra vår forventning dreide seg først og fremst om at Norges Bank fremskyndet rentekuttet, skriver Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport fredag.

Sentralbanksjef Øystein Olsen senket også rentebanen mer enn marekdet forventet.

- Så langt har den realøkonomiske utviklingen vært om lag som Norges Bank har anslått. Men Norges Bank har tydelig tatt inn over seg de svakere utsiktene for norsk økonomi, og dermed har de valgt å reagere så tidlig som mulig. Det synes vi er en god beslutning. Det tar nemlig tid før renteendringer virker inn i økonomien, og dermed er det viktig å reagere så tidlig som mulig, skriver Gonsholt Hov.

En rekke svake signaler siden juni
Siden juni har Norges Bank fått en rekke signaler om svakere realøkonomisk utvikling i perioden fremover. Sentralbankens regionale nettverk har vist til utsikter ned mot nullvekst (kvartal/kvartal) i norsk økonomi. Videre har oljeprisen falt til et lavere nivå, noe som gjør at oljeinvesteringene vil falle enda mer de neste årene sammenlignet med Norges Banks prognoser i juni.

- Dette gir klare, og mer langvarige, negative ringvirkninger inn i norsk økonomi. Kort fortalt er både det kortsiktige og det lengre vekstbildet bleikere enn hva Norges Bank anslo i sommer, oppsumerer Hov.

Norges Bank anslår at styringsrenten vil ligge på 1 prosent ved utgangen av 2018.

Kronen raser etter kutt
Etter at Norges Bank overraskende kuttet renten torsdag, sank kronen til 8,49 mot amerikansk dollar - den svakeste noteringen på 13,5 år, skriver Marketwatch fredag. Mot Euro sank kronen til 9,47.

Også Financial Times (FT) fokuserer på kroneraset fredag. Ifølge FT er det først og fremst oljeprisen som tvang Norges Bank til å kutte renten.

Trodde på kutt i november
- Flertallet av analytikere, inkludert oss, ventet ingen endring i går, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets fredag morgen.

Norges Bank senket rentebanen betraktelig. Rentebanen når 0,6% i tredje kvartal 2016, og blir liggende her til fjerde kvartal 2017, før den gradvis øker til 0,95% ved utgangen av 2018. Rentebanen innebærer 20% sannsynlighet for et rentekutt på 25 bp allerede i desember, og har sannsynlighetsovervekt for kutt fra juni neste år av.

- Gitt at dette blir fasit tror vi EURNOK vil stige videre, til 9,70 i desember, men så avta ned mot 9,00 om ett år. Vi venter styrking på sikt fordi vi tror oljeprisen skal opp, og fordi kronen nå synes oversolgt, skriver Dørum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.