*Nettavisen* Økonomi.

Handelsbanken: - Fredag kan varsellysene begynne å blinke for alvor for norsk økonomi

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken (bildet) advarer mot resesjonfare i Norge og at nye tall fredag kan få varsellysene til å blinke for alvor. Foto: Jonas Sverrison Rasch (Handelsbanken)

27.11.15 09:19

Fredag slippes ferske tall for norske detaljomsetning.

Utviklingen vært svak gjennom flere måneder. I september falt detaljomsetningen overraskende mye, med 0,8 prosent måned for måned, og dette kom da etter negativ vekst også i august (-0,2 prosent).

Kvartalsveksten endte på -0,5 prosent i tredje kvartal, ned fra +0,5 prosent i andre kvartal.

- Med svak utvikling mot utgangen av tredje kvartal får vi også et negativt overheng inn i fjerde kvartal. Dette betyr at veksten i detaljomsetningen faktisk må ta seg en del opp på månedsbasis, for at vi skal unngå enda et kvartal med negativ vekst, skriver makroøkonom i handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport fredag.

Konsensus forventer likevel at detaljomsetningen korrigerte en del opp i oktober.

- Vi anslår +0,9 prosent måned for måned, mens konsensus venter +0,7 prosent. Denne forventningen er først og fremst et uttrykk for volatiliteten i de månedlige tallene. Skulle dette slå til vil tendensen likevel være svak. Men skulle vi få se et negativt tall også i dag, vil varsellampene for alvor begynne å blinke, skriver Gonsholt Hov.

Tror på ytterligere nedjustering av rentebanen

Norges Banks Forventningsundersøkelse, som utarbeides av Epinion, pleier å få overraskende lite oppmerksomhet, ifølge makroøkonomen.

- Partene i arbeidslivet har en klar nedjustering av sine lønnsanslag. Ikke så mye for i år – her er mediananslaget justert ned fra 2,8 til 2,7 prosent, men for neste år er anslaget justert ned fra 3,0 til 2,5 prosent, skriver han.

Norges Bank har på sin side anslått lønnsveksten både for i år og for neste år til 2,75 prosent.

- Akkurat disse avvikene er ikke spesielt store, selv om det på marginen trekker rentebanen ned. Men vi har større problemer med å se at Norges Bank skal kunne fastholde sine optimistiske lønnsanslag litt lenger frem. Vi tror Norges Bank vil ta ned lønnsanslagene sine i den kommende desember-rapporten. Dette gir da et lavere underliggende inflasjonspress, og dermed en nedjustering av rentebanen, mener Gonsholt Hov.

- Resesjonsfaren overhengende

Forventningsundersøkelsen sluppet rosdag, viser ifølge Gonsholt Hov at næringslivets forventninger til lønnsomhet og sysselsetting peker enda klarere i retning av svakere BNP-vekst fremover.

- Skal vi ta signalene alvorlig, er det åpenbart at resesjonsfaren er overhengende. Det gjenstår å se om regionalt nettverk (neste fredag) vil tegne et tilsvarende bilde, skriver han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag