NA24.no

Handelsbanken: - Norges Bank kutter renta


Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken (bildet) mener  Norges Banks plan om å vente med enda et rentekutt til 2016 ikke holder.
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken (bildet) mener  Norges Banks plan om å vente med enda et rentekutt til 2016 ikke holder. Foto: Jonas Sverrison Rasch (Handelsbanken)
Sist oppdatert:
Analytiker i Handelsbanken tror Norges Bank kutter styringsrenten torsdag. 17. desember.

- Vår analyse har lenge vært at Norges Bank har hatt et for optimistisk syn på den økonomiske utviklingen. Det står vi fortsatt for. I vår siste Konjunkturrapport (oktober) la vi til grunn at Norges Bank ville kutte renta ned til null i løpet av 2016, skriver analytiker i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport fredag.

Ifølge Handelsbankens opprinnelige analyse ville det første kuttet komme i mars 2016.

- Videre la vi til grunn et nytt kutt i juni 2016, til 0,25 prosent, og deretter at det siste kuttet ned til null kommer i løpet av andre halvår. Vår endelige konklusjon er at det første kuttet kommer allerede til uka, skriver Gonsholt HOv.

For lenge å vente til mars

Gitt risikobildet tror Handelsbanken det er for lenge for Norges Bank å vente helt til mars.

- Men vi er langt fra sikre på vår prognose. Alternativet er at Norges Bank nå holder renta i ro, og heller signaliserer en høy sannsynlighet for kutt i mars. Men gitt at markedet allerede har priset opp mot to rentekutt fremover, må da Norges Bank, for ikke å virke i overkant haukeaktig, legge frem en nokså kreativ rentebane for å unngå at markedet sender krona sterkere, skriver analytikeren.

Han tror ikke Norges Bank vil ta en slik risiko.

- Som vi har pekt på mange ganger tidligere: Sveriges Riksbank er en nyttig påminnelse om hvor vanskelig det kan være få gjennomslag for politikken, hvis markedet begynner å gå deg i mot, skriver Gonsholt Hov.

Spenningen øker foran rentemøtet

Han mener rentemøte i Norges Bank torsdag 17. desember blir mer spennende enn forventet.

Hittil har både realøkonomien og inflasjonen utviklet seg i tråd med bankens korttidsprognoser.

- Men renta settes ikke ut i fra det som har vært; den settes ut i fra hva vi kan vente oss fremover. Ikke minst må nå Norges Bank gjøre en grundig risikovurdering, skriver Gonsholt Hov.

Siden Norges Banks prognoser i september har Handelsbankens analytiker merket seg følgende:

* Signalene fra regionalt nettverk er svake; det varsles en lengre periode med kvartalsvis nullvekst i norsk økonomi. Oljeaktiviteten faller kraftig, men også andre sektorer i økonomien har begynt å merke at det bremser. Hjemmemarkedsindustrien tror at veksten fremover blir svakere enn den har vært til nå. Det samme gjelder for varehandelen. Enda mer markert er det for tjenesteyting for husholdningene. Og merk at konsumenttilliten er på bånn.

* Tradisjonell eksportorientert virksomhet rapporterer om klart svakere vekst fremover. Trolig må dette sees i lys av svak markedsvekst ute, noe som begrenser effekten av den svake krona. Det eneste lyspunktet er at bygg&anlegg tror at veksten fremover blir sterkere enn den har vært; dette som følge av økt offentlig pengebruk. Men i alt er vekstutsiktene svakere enn Norges Bank har anslått.

* Oljeprisen har falt i kjølvannet av OPECmøtet sist fredag. Dette øker nedsiderisikoen for en allerede skjør økonomi.

* Ifølge regionalt nettverk er også sysselsettingsveksten ventet å være negativ fremover

* Forventet lønnsvekst ligger langt under Norges Banks prognoser. Dette gir svakere inflasjonsutvikling fremover, noe som trekker rentebanen klart ned.

* Svak krone. I snitt har kronekursen vært drøye 2 prosent svakere enn anslått av Norges Bank. Isolert sett trekker dette rentebanen opp.

- Summen av disse faktorene tilsier likevel en signifikant nedjustert rentebane fra Norges Bank. Markedet har beveget seg mot to rentekutt fra Norges Bank, og det prises inn en ikke-ubetydelig sannsynlighet for at det første kuttet kommer allerede til uka, avrunder Gonsholt Hov.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere