*Nettavisen* Økonomi.

Handelsbanken: - Opec mener Opec har lykkes

OPECs generalsekretær Abdalla Salem El-Badri under det årlige Opec-møtet. Her i Wien i Østerrike november 2014. Foto: Samuel Kubani

Opec mener stategien med å knuse oljeproduksjon utenfor Opec har lykkes.

13.10.15 09:36

Oljeprisen falt tilbake i går etter OPECs oppdaterte rapport.

- Selv om de reviderte sin etterspørselsprognose oppover, rapporterte de også om økt produksjon fra OPEC, slik at det er mer enn nok olje i markedet. Ikke desto mindre ser de for seg en rebalansering i markedet neste år. De tolker dette som at strategien med å ta tilbake markedsandeler har lykkes i og med at produksjonen utenfor OPEC skjæres ned, skriver Handelsbanken i en morgenrapport tirsdag.

Ikke så ille i Kina

Kinesisks utenrikshandelsdata for september bød ifølge Handelsbanken på et par overraskelser.

- Eksporten viste seg litt bedre enn ventet med fall på bare 3,7% (i USD) mot ventet fall på 6% og konsensus på 5,5%. Her ser vi altså tegn på litt bedring i kinesisk økonomi foran mandagens publisering av BNP-tall for tredje kvartal, skriver Handelsbanken.

Tallene reflekterer liknende bedring for land som Sør-Korea og Taiwan. Imidlertid falt importen med hele 20,4%, mot 13,8% sist og konsensus på 16%.

- Dette kan tyde på ytterligere forverring i innenlandsk etterspørsel i Kina. I samme gate tar vi med at veksten i biletterspørselen har nærmest stanset helt opp. For september ble det registrert en liten, positiv vekst, mens vi for juli og august så fall i forhold til samme måneder i fjor, skriver Handelsbanken.

Stor usikkerhet om amerikansk renteøkning

Det herkser ulike oppfatninger i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve om riktig tidspunkt for første renteheving.

- Lockhart ser fortsatt en mulighet i desember, mens Brainard og Evans foretrekker å avvente mulige effekter av utviklingen i fremvoksende økonomier, skriver Magne Østnor i DNB Markets tirsdag.

Storbritannia i skyggen av Fed

En mulig renteheving i UK har kommet helt i skyggen av alle spekulasjonene om timingen for en renteheving i USA.

- I forrige uke nedreviderte den britiske sentralbanken inflasjonsprognosene sine, og i dag kommer det tall for britisk inflasjon.

Inflasjonen er ventet å vise ytterligere en måned med nullvekst i prisene. Videre publiserer BoE sitt regionale nettverk, Agent’s Summary of Business Conditions, som er viktig input til sentralbanken.

Rusk i tysk maskineri

- Det virker å være rusk i maskineriet til eurosonens vekstlokomotiv, Tyskland. Allerede før diesel-skandalen sprakk hadde både industriordrene og -produksjonen vist svakhetstegn på bakgrunn av svakere etterspørsel fra særlig fremvoksende økonomier, skriver Østnor.

Dagens tall for den tyske bedriftstilliten, målt ved ZEW-indeksen, er ventet å falle videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag