*Nettavisen* Økonomi.

Handelsbanken og DNB: Kan få nytt rentekutt i desember

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken (bildet) mener det spøker lett for Norges Banks plan om å vente med enda et rentekutt til 2016. Foto: Jonas Sverrison Rasch (Handelsbanken)

Detaljomsetningen i Norge svakere enn ventet - øker sannsynligheten for nytt rentekutt fra Norges Bank allerede i desember

30.09.15 10:18

Makroeksperter i Handelsbanken og DNB mener det spøker for Norges Banks plan om å vente med nytt rentekutt til 2016.

Nytt kutt kan komme allerede i desember, mener makroøkonomene Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken og Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Detaljomsetningen svakere enn ventet
Detaljomsetningen i Norge avtok med 0,4 prosent fra juli til august ifølge Statistisk sentralbyrå. Ifølge Reuters var det ventet en oppgang på 0,3 prosent, mens vi anslo en nedgang på 0,3 prosent.

Også varekonsumindeksen, som er den viktigste indikatoren for privat forbruk i nasjonalregnskapet, falt med 0,9 prosent fra juli til august.

Spøker for planen om rentekutt først i 2016
- Forbrukertilliten har avtatt markert, også når det gjelder vurderinger rundt egen økonomi. Noe av den svake veksten kan derfor være mer varig og ikke kun tilfeldigheter. Norges Bank anslo en forbruksvekst i år på 2½ prosent. Etter dagens tall kan det se noe høyt ut. Ytterligere bekreftelser på svak forbruksvekst fremover kan bane vei for et nytt rentekutt allerede i desember, skriver Aamdal i DNB Markets.

Seniorøkonom Gonsholt Hov i Handelsbanken deler oppfatningen:

- I forhold til Norges Bank var nok august-tallet litt svakere enn ventet. Men nå er det bare én uke siden Norges Bank la frem nye prognoser, og vi har altså bare ett nytt konsumtall å forholde oss til. Siden konsumtallene er rimelig volatile, skal vi være varsomme med å trekke raske konklusjoner. Men får vi et nytt negativt tall, kan det begynne å spøke for Norges Banks prognose, skriver Gonsholt Hov og minner om at det kommer flere nye konsumtall før rentemøtene i november desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag