Handelsbanken og Nordea tror Norges bank kutter renta i desember

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets Foto: (Handelsbanken)

Analytikere tror ikke Norges bank kutter renten torsdag, men de tror definitivt på kutt i desember.

Norge Norsk PMI (innkjøssjefsindekse) tok seg litt opp i oktober, men indikerer likevel fortsatt fall i industriproduksjonen.

PMI steg til 48,3 i oktober, opp fra 47,5 i september. Faktisk produksjon og nye ordre trakk opp.

- Men som vi tidligere har nevnt er ikke PMI-indeksen en god indikator på faktisk utvikling i norsk industriproduksjon. SSBs konjunkturbarometer har vært en langt bedre tidlig indikator på utviklingen i industrien, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due- Andresen i en rapport tirsdag morgen.

Kredittveksten fra innenlandske kilder (K2) falt til 5,6 prosent i september fra 5,8 prosent i august.

- Vi og konsensus hadde ventet en mindre nedgang til 5,7 prosent, skriver Due-Andresen.

Kredittveksten til husholdningene har nå holdt seg så å si uendret på dette nivået siden mars i år.

- Kreditttveksten er ikke til hinder for at Norges Bank kan kutte renten videre. Men som sagt tror vi ikke de vil gjøre det på rentemøtet denne uken. Selv om ny informasjon siden møtet i september trekker i retning av at renten burde settes videre ned, antar vi Norges Bank vil vente til desember når de også utgir en ny pengepolitisk rapport med en full analyse av økonomien, skriver Due-Andresen

Tilsvarende konklusjon har analytiker Kjetil Olsen i Nordea Markets.

- Det er ingen som venter rentekutt fra Norges Bank på torsdag. Vi tror heller ikke Norges Bank har ønsker om å signalisere noen endringer i rentesynet fra september, skriver Olsen i en morgenrapport.

- Norges bank har fått med seg at den registrerte ledigheten, og særlig AKU-ledigheten, økte nokså mye i oktober. I tillegg har detaljhandelen vært på den svake siden, og renteutsiktene ute har i gjennomsnitt falt litt siden september. På den annen side kan de ikke unngå å måtte nevne at NOK er en god del svakere enn antatt, og at finanspolitikken blir noe mer ekspansiv enn lagt til grunn, noterer Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.