*Nettavisen* Økonomi.

Handelsbanken spår full stopp for vekst i norske boliginvesteringer

Seniorøkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork Foto: (Handelsbanken)

I Handelsbankens ferske konjunkturrapport er veksten i boliginvesteringene i Norge for inneværende år anslått til 0 prosent.

26.10.15 09:07

I Handelsbankens ferske konjunkturrapport er veksten i boliginvesteringene i Norge for inneværende år anslått til 0 prosent.

- Noen vil kanskje stusse over dette, all den tid det har vært god oppgang i boliginvesteringene gjennom første halvår i år. Men denne oppgangen må sees i lys av at en del prosjekter ble satt på vent vinteren 2013/2014; trolig på grunn av en midlertidig nedgang i boligprisene. Disse prosjektene kom i gang igjen i løpet av første og andre kvartal i år. Men selv om kvartalsveksten i boliginvesteringene har vært positiv så langt i år, drar vi med oss effektene av at veksten var negativ mot utgangen av fjoråret; et såkalt negativt overheng. Derfor blir årsveksten for i år svak, skriver makroøkonomene i Handelsbanken Knut Anton Mork og Marius Gonsholt Hov.

Videre fremover legger Handelsbanken til grunn at aktiviteten i boligmarkedet etter hvert demper seg.

- Hypotesen vår er at aktivitetsoppgangen i årets to første kvartaler, først og fremst har vært en korreksjon fra et nivå som har vært midlertidig ”lavt”. På fredag fikk vi nye tall for igangsettingen, som synes å gi støtte til vår prognose. Gjennom tredje kvartal har det nemlig vært nedgang i både igangsettingstillatelsene og den faktiske igangsettingen, skriver de to.

- Kinesiske myndigheter er villige til å gå langt

Signaler om mer lettelser fra ECB og PBoCs (People’s Bank of China) rentekutt på fredag bidro til en positiv ukeslutt på børsene i USA og Europa. Børsene i Asia er også noe opp i morges.

- People’s Bank of China (PBoC) presenterte ytteligere lettelser på fredag. Renten ble kutte med 25 basispunkter og reservekravet med 50 basispunkter. Avgjørelsen støtter vårt syn om at kinesiske myndigheter er villig til å gå langt for å stabiliserer veksten her og nå, men det øker risikoen på lang sikt, skriver Joachim Bernhardsen i Nordea.

Forventer små effekter

Til tross for at markedene reagerte positivt tror DNB Markets effektene på økonomien vil bli små.

- De kinesiske tiltakene viser at myndighetene ikke ønsker en for rask oppbremsing av økonomien. Selv om BNP-veksten i tredje kvartal holdt seg tilsynelatende godt oppe (på 6,9%) tyder utviklingen for en rekke andre indikatorer på at den reelle veksten i økonomien er en del lavere. Vi venter at veksten i økonomien vil fortsette å avta (til 6,2% neste år) til tross for de stimulerende tiltakene, skriver makroøkonom i DNB Markets Knut A. Magnussen i en rapport mandag morgen.

Ham mener rentenedgangen trolig bare vil ha beskjedne, positive effekter på en historisk svak låneetterspørsel.

- Oppbremsingen ville imidlertid ha blitt noe mer markert dersom myndighetene ikke hadde foretatt seg noe. Aksjemarkedene reagerte positivt på nyheten og de lange rentene steg i USA, mens den kinesiske valutaen svekket seg. Og i løpet av helgen ble det i følge Reuters kjent at IMF sannsynligvis vil ta en beslutning om å inkludere RMB i SDR om ikke lenge, skriver Magnussen.

DNB venter økte lettelser fra ECB

DNB Markets la mandag frem oppdaterte prognoser for renter og valuta, etter den månedlige justeringen.

De viktigste endringene denne gang omhandler Den europeiske sentralbanken ECB og den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

- Vi venter, basert påmøtet forrige uke, at ECB vil øke de kvantitative lettelsene (QE) fra 60 mrd. til 80 mrd euro per måned i desember og at rentene vil bli senket med 0,10%. Dette innebærer at refirenten i så fall kommer ned i negativt territorium. Videre tror vi Fed vil vente med å sette renten opp til marsmøtet. Nøkkeltallene i det siste har vært for svake og uenigheten internt i Fed for stor til at komiteen vil kunne samles om heving i desember, skriver Magnussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.