*Nettavisen* Økonomi.

Handelsbanken tror på nytt rentekutt fra Norges Bank

Handelsbanken tror nå Norges Bank vil kutte den rekordlave styringerenten enda et hakk i mars 2016. Foto: (NTB scanpix)

Handelsbanken, som fra før av var mer pessismistisk enn Norges Bank, kutter renteprognosen ytterligere.

29.09.15 09:32

- Vi har besluttet å foreta en justering av vår renteprognose, skriver analytiker i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov i en morgenrapport tirsdag.

Handelsbanken har over lengre tid hatt et mer negativt syn på norsk økonomi, og dermed rente og kronekurs, enn hva Norges Bank har hatt.

- I vår siste tilgjengelige Konjunkturrapport, publisert i slutten av april, anslo vi at Norges Bank ville kutte renten med 50 basispunkter i løpet av andre til fjerde kvartal i år; slik at rentenivået ville ligge på 0,75 prosent ved utgangen av året. Videre fremover anslo vi at renten ville bli liggende på dette nivået; dog med risiko på nedsiden. Med Norges Banks avgjø- relse sist uke, har vi allerede nådd 0,75 prosent, skriver Gonsholt Hov.

I lys av den siste guidingen fra Norges Bank – mer enn 50 prosent sannsynlighet for et nytt kutt i mars 2016, velger derfor Handelsbanken å legge inn et nytt rentekutt fra Norges Bank i mars 2016.

- Videre fremover ser vi fortsatt ikke for oss at Norges Bank får startet rentenormaliseringen. Vi anslår derfor at renten blir liggende flatt på 0,50 prosent; igjen, med risiko for ytterligere kutt, skriver analytikeren.

Overreaksjon i valutamarkedet
Ifølge Gonsholt Hov kan det se ut til at valutamarkedet har gått litt vel langt på rentebeskjeden fra Norges Bank.

- Krona har svekket seg mer enn hva vi kan forklare med endringen i markedets renteforventninger. Ergo har risikopremien økt; og, etter vårt syn, kanskje litt mer enn hva det har vært grunnlag for, skriver han.

I skrivende stund ligger EUR/NOK rett i underkant av 9,61.

- I lys av vår forventning om noe reduksjon i premien, ser vi for oss at krona kan styrke seg ned mot 9,35 ved utgangen av året. Dette er imidlertid en svakere prognose for krona enn hva vi tidligere har lagt til grunn; tidligere anslo vi krona til 9,25 ved utgangen av året, skriver Gonsholt Hov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag