Handelsoverskudd: 30,8 milliarder

Økt oljeeksport ga klingende mynt i kassen til AS Norge.

17.08.09 10:12

I juli ble det eksportert varer for 62,7 milliarder kroner, mens importen i samme måned utgjorde 31,8 milliarder kroner, melder Statistisk sentralbyrå.

Dette ga et overskudd for utenrikshandel med varer på 30,8 milliarder kroner. Det er en økning på 39 prosent fra måneden før, da overskuddet var på 22,4 milliarder kroner.

Økte eksportinntekter fra råolje, fisk og maskiner dro eksporten opp i juli. Importverdien gikk derimot tilbake med 4,4 milliarder kroner sammenlignet med juni i år. Det var særlig personbiler og industrimaskiner som trakk importen ned.

Mer oljeeksport
Råoljeeksporten i juli endte på 23,5 milliarder kroner, opp 4,3 milliarder fra foregående måned.

Eksportverdien var imidlertid 30 prosent lavere i juli i år enn i samme måned i fjor grunnet lavere oljepris. Til tross for at antall eksporterte fat kom opp i 56,5 millioner, det høyeste siden januar i år, førte lav råoljepris til lave eksportinntekter. Gjennomsnittlig pris per fat råolje i juli var på 416 kroner, ned 283 kroner sammenlignet med juli året før og ned 28 kroner fra juni i år.

Lav verdi for naturgass
Samlet eksportverdi for naturgass endte på 12,2 milliarder kroner i juli, ned 22 prosent, eller 3,4 milliarder, fra juli i fjor. Eksportert mengde naturgass i gassform i juli endte på 7,2 milliarder kubikkmeter. Eksportvolumet er om lag uendret fra samme måned i fjor, men viser en oppgang på over 12 prosent fra juni i år.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag