*Nettavisen* Økonomi.

Handler for 10 milliarder

StatoilHydro ekspanderer nå kraftig på brasiliansk sokkel.

04.03.08 08:47

Det er klart etter at StatoilHydro har signert en avtale med det amerikanske oljeselskapet Anadarko om å kjøpe sistnevntes halvdel av det meget lovende Peregrino-feltet.

NA24 - din næringslivsavis

Dette gir StatoilHydro en 100 prosents eierandel og operatørskap for feltet.

I tillegg kjøper StatoilHydro Anadarkos 25 prosents andel i Kaskida-funnet på dypt vann i Mexicogolfen.

Legger milliarder på bordet
For disse andelene betaler StatoilHydro 1,8 milliarder amerikanske dollar, pluss en mulig tilleggskompensasjon på opptil 300 millioner dollar før skatt knyttet til Peregrino-feltet, avhengig av fremtidige oljepriser over forhåndsdefinerte nivå, innen 2020.

– Dette kjøpet styrker vår posisjon i Brasil og gir oss et betydelig internasjonalt operatørskap. Vi etablerer ledende posisjoner i attraktive kjerneområder, noe som er helt på linje med den strategien vi presenterte på Kapitalmarkedsdagen i januar – her med fokus på dypt vann og tungolje, sier Peter Mellbye, konserndirektør for Internasjonal undersøkelse og produksjon.

– Transaksjonen inngår godt i våre planer både i Brasil og i Mexicogolfen. Vi kan bygge på vår erfaring og kompetanse både innen økt oljeutvinning og prosjektledelse for store offshoreprosjekter. Den understøtter produksjonsvekst både på medium og lang sikt ved å tilføre betydelige reserver og ressurser, sier han.

Et kjempefelt
Peregrino-feltet er lokalisert i Campos-bassenget offshore Brasil. Forventede reserver fra tungoljefeltet er anslått å være cirka 500 millioner fat, eksklusiv oppsider. Feltet ventes å komme i produksjon i 2010 og gir StatoilHydro ny produksjon.

StatoilHydro sier selskapet ser en betydelig oppside i de utvinnbare reservene i Peregrino, både ved å øke dagens antatte 20 prosents utvinningsgrad ytterligere, og ved å inkludere ressurser utenom hovedfeltet på Peregrino.

Feltet bygges ut med et flytende produksjons- og lagerskip (FPSO) og to plattformer. Planlagt platåproduksjonen er 100.000 fat per dag, noe som forventes allerede i første produksjonsår. Feltutviklingsplanen ble godkjent i 2007, alle kontrakter er inngått og utbyggingsfasen er i gang. Verdsettingen av transaksjonen baserer seg på de siste oppdaterte kostnads- og tidsplaner.

Øker i Mexicogolfen
Kaskida er ifølge StatoilHydro et av de største dypvannsfunnene i Mexicogolfen de siste årene. BP er operatør med en eierandel på 55 prosent og Devon partner med 20 prosent. Funnet er lokalisert i blokk 292 i Keathley Canyon, et område hvor StatoilHydro har en rekke letelisenser. Kaskida tilfører ressurser og gir langsiktig vekst etter 2015 for StatoilHydro.

– Kaskida-funnet har betydelig ressursmessig potensial. Ved å bidra med vår dypvannsteknologi, mener vi å kunne gi ytterligere verdi til funnet. Da vi solgte våre andeler på grunt vann i desember, sa vi at vi vil konsentrere oss om dypt vann i Mexicogolfen. Kaskida-kjøpet passer godt inn i porteføljen og styrker vår posisjon i dette kjerneområdet, sier Mellbye.

Transaksjonen er avhengig av myndighetsgodkjennelse både for Peregrino og Kaskida. I tillegg har de andre partnerne i Kaskida forkjøpsrett de neste 30 dagene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.