- Volum vårt blir så begrenset som følge av at vi blir kastet ut av Rema-butikkene at vi må kutte bemanningen med 30 til 40 årsverk. Det tilsvarer rundt 10 prosent av staben vår, sier Lars A. Midtgaard, administrerende direktør i Hansa Borg til Nettavisen.

Les mer her: Ber øl-venner boikotte Rema

Han sier at situasjonen er veldig krevende for selskapet etter at de fikk meldingen i januar om at konkurrenten Ringnes, eid av danske Carlsberg, blir Remas bestevenn.

Hansa Borgs omsetning vil bli redusert med nærmere 200 millioner kroner som følge av beslutningen til Rema.

Hansa Borg er Norges nest største bryggeri, og har merker som Hansa, Borg, CB, Nøgne Ø og Heineken (lisens).

Nedbemanningene skal skje over hele landet og primært i salgsapparatet.

- Vi opplever at folk er usikre på hvor vi kan finne produktene våre. Vi har fått mange henvendelser på dette fra forbrukerne, sier Midtgaard.

Les også: Folkeopprør mot Rema 1000 i sosiale medier: – Boikotter heretter Rema grunnet bestevenn-strategien

Kuttes fra 30 til 3

Rema har lovet å beholde noen produkter i lokale markeder, men også her kuttes det voldsomt.

I Sarpsborg, hvor selskapet har hovedkontor, blir antallet ølbokser redusert fra rundt 20 til to i Remas butikker, ifølge Midtgaard. På Sørlandet blir anallet ølbokser i Rema-butikker redusert fra 17 til én, CB-pils. I Bergen, et annet hjemmemarked for selskapet, blir antallet varelinjer kuttet fra 30 til tre.

Les også: Rema: – Vi har merket det på omsetningen

I nesten hele resten av landet forsvinner Hansa Borgs øl fullstendig fra hyllene.

- Vi beklager det som skjer og skulle gjerne vært denne situasjonen foruten. Samtidig er vår dør alltid åpen for forhandlinger med Rema, sier Midtgaard.

Hansa Borg er ikke det eneste ølmerket som blir kastet ut av hyllene. Også Aass bryggeri og Mack har lidd samme skjebne. Sistnevnte må kutte rundt 30 årsverk etter Rema-exiten.

Aass har så langt ingen konkrete planer om nedbemanning.

- Jeg tror forbrukerne vil støtte opp om norske arbeidsplasser og fortsette å kjøpe norsk øl. Det er derfor altfor tidlig å si om det blir nedbemanninger, sier Christian Aass, administrerende direktør i Aaas til Nettavisen.

Les mer her: 30 må gå i Mack - etter brudd med Rema

Mener konkurransen blir lidende

Han mener at konkurransen vil lide kraftig som følge av dette.

- Det blir nesten bare dansk øl, som Carlsberg og Tuborg, i hyllene til Rema 1000 nå. Ringnes vil dessuten få en markedsandel på cirka 75 prosent i Rema-butikkene og det er svært skadelig for konkurransen, sier han.

Ringnes er Norges største bryggeri, og er heleid av danske Carlsberg. Ved siden av Ringnes og Carlsberg, har selskapet blant annet Tuborg-øl.

- Ringnes blir en enda mer dominerende markedsaktør, og vil få enda lavere produksjonskostnader. Slik kan de utøve sin markedsmakt til å skvise oss ut andre steder senere. Dette er en farlig spiral, sier Midtgaard.

Rema:- Nedbemanningene skyldes ikke dette

Rema 1000 mener på sin side at de varslede bemanningene ikke skyldes at Hansa Borg forsvinner ut av Rema.

«Det er alltid trist når bedrifter må nedbemanne. Imidlertid kan ikke vi se at den varslede nedbemanningen kan skyldes de mindre endringene i avtalen mellom Rema 1000 og Hansa», skriver kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000 i en e-post.

Fossum viser i stedet til at Hansa og Lars Midtgaard i 2015 sa opp en nasjonal avtale med Rema 1000 for 2016.

«Dette var en betydelig større endring enn det som nå skjer og den gangen sa hovedtillitsvalgt for Hansa Borg, Helge Gjøen, følgende til Dagens Næringsliv: "For oss er dette ikke en stor del av produksjonen, så det får ikke de store konsekvensene for de ansatte" », skriver Fossum.

Dette avvises av Midtgaard:

- Konsekvensene av Remas bestevenn-avtale med Ringnes innebærer at salgsvolumet vårt reduseres med 95 prosent målt mot januar 2016, og en omsetning på nærmere 200 millioner kroner forsvinner. Det vil jeg ikke kalle mindre endringer, sier Midtgaard.

I 2016 leverte Hansa Borg 8,9 millioner liter drikke til Rema 1000. De forventer at dette volumet reduseres til om lag 1 million liter i 2017.

- Dette er den direkte bakgrunnen for de nedbemanninger som vi nå må foreta oss, sier han.

Sa opp avtale

Når det gjelder avtalen Rema viser til, så sier Midtgaard at de sa opp et kommersielt vedlegg til rammeavtalen med Rema fordi premissene ble endret.

- Forpliktelsene i vedlegget videreføres nemlig automatisk over i neste år hvis de ikke enten reforhandles eller sies opp. I november 2015 kom Rema 1000 med nye betingelser til vedlegget som en del av 2016-forhandlingene. Betingelsene var urimelige sammenlignet med det vi allerede hadde, da sa vi opp det kommersielle vedlegget fordi premissene ble endret, og vi ikke ønsket binding til en avtale med nye premisser. Et kommersielt vedlegg regulerer blant annet betingelser for volum, plasseringer og priser, sier han.

Videre skriver Fossum at i forhandlingene for 2017 ønsket ikke Hansa Borg lenger å tilby butikkbesøk fra sine ansatte og selgere.

«Dersom nedbemanningen skyldes dette synes vi det er uheldig. Vi er en av to kjeder som fortsatt ønsker de ansatte hos leverandørene inn i våre butikker fordi det er bra for samarbeidet mellom oss og leverandøren, og dermed til det beste for våre felles kunder», skriver hun.

Midtgaard avviser også dette.

- Våre selgere som besøker kjøpmennene rundt i landet er et viktig ledd i vår daglige kontakt med butikkene. Å påstå at vi ikke lenger ønsker å tilby butikkene besøk av selgerne er å snu saken på hodet. Rema 1000 har valgt å selge så få liter av våre produkter i sine butikker at det knapt nok er noen varer å håndtere, sier han.

Les også: Konkurrentene knuser Rema 1000