Håpet tent på børsen

Redningspakke til bankene ga ellevill glede i aksjemarkedene.

11.03.08 17:04

En rekke sentralbanker tar nå ansvar og tilfører nå over 1.000 milliarder kroner i sårt tiltrengt likviditet til finansmarkedet. Det fikk børsene til å reagere momentant. Oslo Børs var intet unntak.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen ble løftet 2,52 prosent til 411,06 poeng og dermed ble mye av børsfallet fra mandag hentet inn.

Hjelpende hånd
Redningspakken fra sentralbankene viser at flere enn den amerikanske sentralbanken er villig til å brette opp ermene. Bank of Canada, Bank of England, den Europeiske sentralbanken, Federal Reserve og Swiss National Bank er med på prosjektet.

Totalt er det 200 milliarder dollar som skal auksjoneres ut til banker og andre finanskonsern. På denne måten tilføres det kortsiktig likviditet. Utlånene gjennomføres som ukentlige auksjoner der lånet løper i 28 dager.

Nye oljerekorder
I oljemarkedet og valutamarkedet ble det nok en dag med prisrekorder. Ved råvarebørsen i New York har kontraktene på den amerikanske lettoljen WTI passert 109,71 dollar fatet, men faller noe tilbake. Tilsvarende kontrakter for nordsjøoljen steg til 104,18 dollar fatet, men var tidligere 105,82 dollar.

Mot euroen falt dollaren til et nytt bunnivå på 1,5493 dollar per euro. Redningspakken fra sentralbankene ga frisk pust til den amerikanske valutaen og da handelen på Oslo Børs stengte kostet en dollar 5,15 kroner etter å ha vært nede i 5,08 kroner.

StatoilHydro steg 2,24 prosent til 155 kroner, mens Yara ble løftet 2,88 prosent til 286 kroner. Solenergiselskapet REC steg 3,37 prosent til 130,50 kroner. Telenor steg 4 prosent til 104 kroner.

Slakter IT-taper
Analytiker Fredrik Thorsen i DnB Nor Markets er blant de mest pessimistiske med tanke på Tandberg Data. Etter at obligasjonseierne nå blir de dominerende aksjonærene blir de eksisterende aksjeeierne kraftig vannet ut. Konverteringen av gjeld til aksjer skjer til en kurs som ligger godt over nivået på en forestående emisjon. IT-selskapet skal gjennomføre en emisjon på inntil 150 millioner kroner der tegningskursen er satt til 2 øre.

- Selv om man gjennom disse transaksjonene sikrer finansieringen venter vi at 2008 vil bli driftsmessig utfordrende for selskapet. Gitt en høyere utvanning enn tidligere forventet tar DnB Nor Markets kursmålet i Tandberg Data fra 0,05 kroner til 0,02 kroner per aksje, skriver meglerhuset som har en salgsanbefaling på Tandberg Data.

Nedturen for Tandberg Data tar ingen slutt. Tirsdag falt aksjekursen 17,65 prosent til 0,70 kroner.

Papirkutt i Norske Skog
Situasjonen i Norske Skog fortoner seg også som et mareritt for aksjonærene. Tirsdag slapp ledelsen nok en kostnadsbombe. Denne gangen er det knyttet til flyttingen av den ene papirmaskinen fra den nedlagte fabrikken Union. Arbeidet med å starte opp og installere denne papirmaskinen har blitt langt dyrere enn hva selskapet selv har vært forberedt på.

Dette gjør at de nå stanser arbeidet og tar et tap på nærmere 450 millioner kroner. På toppen av dette er Norske Skog er fortsatt rammet av sterk kostnadsvekst, valutaforhold og lavere oppnådde papirpriser. I et resultatvarsel advarer de nå mot at underliggende brutto driftsresultat blir betydelig svakere i første kvartal 2008 enn i fjerde 2007.

Skuffelsene tårner seg opp for Norske Skog som ble sendt ned 8,66 prosent til 20,05 kroner. På det verste var aksjen nede i 18,45 kroner. Så lavt har aksjekursen aldri vært.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.