NA24.no

Håpløs landbrukspolitikk

Sist oppdatert:
Distriktsstøtte bør gis over statsbudsjettet, ikke via matbudsjettet til fattige og barnefamilier, skriver Carsten O. Five.

Reiser du til utlandet oppdager du at maten koster omtrent halvparten av det den gjør i Norge. Hvorfor må familier med mange barn og folk med dårlig råd betale hver dag, for at folk skal bo der de egentlig ikke vil bo? Hvorfor kan vi ikke betale distriktspolitikken over skatteseddelen og ikke over matbudsjettet?

Mat må vi ha uansett om vi er rike eller fattige, og om vi er få eller mange i familien. En av de store fordelene det er å leve i et storsamfunn er at de som er best til å produsere enten det er en vare eller mat, bør stå for denne produksjonen. På denne måten får vi den billigste og beste produksjonen av mat og varer. Med moderne kommunikasjoner kan vi kjøpe mat produsert andre steder enn i bygda eller nabobygda.

De nasjonale grensene er mer eller mindre tilfeldig satt. De endte der de gamle kongene slapp opp for krutt. I dag med moderne kommunikasjoner er de gamle grensene mer eller mindre meningsløse. Det er nesten galematias at man må slutte å selge rimelig mat et sted, bare fordi en konge slapp opp for krutt for fem – seks hundre år siden.

Vi bør få omtrent den samme landbrukspolitikken som i våre naboland. I Sverige er matprisen ca halvparten av det vi har i Norge. Derfor reiser Kari og Ola Nordmann alt de kan og kjøper harrymat i Sverige. Egentlig er dette meningsløse turer og masse CO2 bortkastet.

Hadde vi hatt omtrent de samme matprisen i Norge som i Sverige, hadde harryturene forsvunnet av seg selv. I tillegg hadde det ikke vært så dyrt å være fattig i Norge. De fattige hadde kanskje kunnet koste på seg litt bedre mat.

Det er meningsløst å bruke landbrukspolitikken som distriktspolitikken. Hvis det er viktig at folk bor over hele landet, er det mye bedre at Stortinget bevilger penger til slik bosetting direkte fra statsbudsjettet, fremfor at fattige og barnefamilier skal betale for verdens dyreste mat.

Landbrukspolitikken må legges om. La oss få normale priser på mat og gi distriktsstøtte til de som bor i distriktene. Da er det klarere hva vi betaler for.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten hos Kommentar.no

Carsten O. Five er skribent og utdannet cand.polit. Han er en av redaktørene til nettstedet Kommentar.no og var med på å etablere økonomitidsskriftet Dine Penger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere