NA24.no

Har 920 millioner dollar utestående

Helge Lund (bildet) har sluttet som konsernsjef i Statoil, og tiltrer som konsernsjef i BG Group i mars. Sistnevnte selskap har hundrevis av millioner dollar utestående hos egyptiske myndigheter.
Helge Lund (bildet) har sluttet som konsernsjef i Statoil, og tiltrer som konsernsjef i BG Group i mars. Sistnevnte selskap har hundrevis av millioner dollar utestående hos egyptiske myndigheter. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Nå har imidlertid selskapet, som skal styres av en nordmann, fått en «nyttårsgave».

Det britiske selskapet BG Group fikk en gledelig nyhet tidligere denne uken da den egyptiske staten besluttet å gi en «nyttårsgave» til selskapet.

Egypt har i lang tid utsatt utbetalinger av utestående gjeld til utenlandske energiselskaper grunnet oljekrise og politisk uro.

Men Egypt har forpliktet seg til å betale tilbake alt de skylder, og på nyttårsaften tilbakebetalte de 2,1 milliarder dollar til utenlandske selskaper, deriblant 350 millioner dollar til BG Group, skriver The Scotsman.

Dette er nok gledelige nyheter for den tidligere Statoil-sjefen Helge Lund, som tiltrer som konsernsjef i BG Group 2. mars.

Egypt skylder 920 mill.
BG Group har samtidig uttalt at de samarbeider med egyptiske myndigheter om å finne en løsning på å få tilbakebetalt Egypts utestående gjeld til selskapet på 920 millioner dollar.

Det britiske oljeselskapet har lenge slitt med problemer i Egypt. Mye av gassen til BG Group blir nemlig solgt for en billigere penge på det egyptiske hjemmemarkedet, framfor å bli eksportert til en høyere pris på verdensmarkedet.

Egyptiske myndigheter har altså ikke tilbakebetalt pengene de skylder for gassalget på det hjemlige markedet. Til tross for at selskapet sier de ikke vil investere mer i Egypt før de har fått tilbakebetalt de utestående pengene, har BG Group likevel forsikret egyptiske myndigheter om at de vil sikre seg nye energiforsyninger.

«Mens Group har vært hardt presset av reduksjonen i LNG-eksporten (nedkjølt naturgass red.anm.) fra Egypt, fortsetter selskapet å utforske muligheter til å øke gassforsyningen,» opplyste selskapet i en uttalelse.

Ingen kompensasjon
BG Group har heller ikke bedt om noen kompensasjon fra Egypt for at gassen har blitt solgt for en billigere penge på hjemmemarkedet enn de ville ha fått på verdensmarkedet.

BG Group er én av de største gassprodusentene i Egypt, som utgjør omtrent en femtedel av selskapets produksjon, ifølge The Times.

Selskapet er hardt rammet av fallende oljepriser, og i november opplyste BG Group at de hadde hatt et fall på 29 prosent på inntjeningen i tredje kvartal.

Nyheten om «gavepakken» fra Egypt førte til en liten stigning i BG Group-aksjene da børsen åpnet torsdag, men endte likevel under ved dagens slutt.

Omstridt velkomstpakke
Selskapet har også vært i hardt vær grunnet en gullkantet «velkomstpakke», som var verdt titalls millioner, til påtroppende konsernsjef Helge Lund. Kritikk fra aksjonærer og investorer førte til at Lund sa fra seg aksjer til en verdi av 60 millioner kroner.

Istedenfor den opprinnelige aksjepakken, får nordmannen en andel resultatbaserte aksjer, ifølge NTB.

Ifølge selskapet blir den forventede verdien av aksjepakken redusert fra rundt 10 til 4,7 millioner pund, rundt 60 millioner kroner mindre. I tillegg får han en årlig aksjepakke med en ventet verdi på 4 millioner pund, rundt 43 millioner kroner, skriver nyhetsbyrået.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere