Har aldri brukt mer penger

130 milliarder oljekroner sprøytes inn i norsk økonomi.

15.05.09 11:57

For å dempe oppgangen i ledigheten foreslår Regjeringen å øke bruken av oljeinntekter med ytterligere 9,5 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

- Samlet bruker vi nå nesten 130 milliarder kroner fra oljeinntektene for å sikre folks arbeidsplasser. Vi styrker kommuneøkonomien, vi øker antallet studieplasser og setter inn flere arbeidsmarkedstiltak, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Følg pressekonferansen her. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

312690

Det er dermed klart at regjeringen har den mest ekspansive pengebruken på 30 år. Men selv om dette skjer vil arbeidsledigheten stige til 3,75 prosent i gjennomsnitt i år, og 4,75 prosent i 2010.

- Finanskrisen har smittet over på realøkonomien, og Norges handelspartnere rammes hardt. Dette påvirker også norske eksportbedrifter og norsk økonomi. Vi er nå inne i en utfordrende tid for norsk økonomi. Regjeringens aktive økonomisk politikk, gunstig næringsstruktur og en stor offentlig sektor med gode fellesskapsløsninger bidrar til at utslagene ser ut til å bli langt mindre i Norge enn i mange andre land, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Bruken av oljeinntektene økte med 55 milliarder kroner, som NA24 kunne presentere en times tid før tallene ble presentert. Og selv om folk flest opplever mer penger mellom hendene, bare rentekuttene bidrar til 30 milliarder kroner, vil BNP for Fastlands-Norge falle med 1 prosent i 2009.

Det strukturelle oljekorrigerte underskuddet blir på 130 milliarder kroner, en økning på 39 milliarder kroner over forventet fondsavkastning. Dette tilsvarer 5,7 prosent av oljefondskapitalen, mens handlingsregelen slår fast 4 prosent.

Det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet utgjør 7,2 prosent av trend-BNP for Fastlands-Norge, en økning på 3,0 prosentpoeng fra nivået i 2008.

En reell økning i statsbudsjettets underliggende utgifter på 6¾ prosent regnet i forhold til regnskapet for 2008. Dette er om lag dobbelt så høyt som i det opprinnelige budsjettforslaget.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.