NA24.no

Har brukt 12,3 milliarder på ekstern hjelp

Yngve Slyngstad er sjef for oljefondet.
Yngve Slyngstad er sjef for oljefondet. Foto: André Clark Utvik (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Har hyret inn folk over hele kloden.

Oljefondet med Yngve Slyngstad i spissen har siden 1998 betalt 12,3 milliarder kroner til eksterne forvaltere. Uten at det har gitt noen ekstra inntjening, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Av alle milliardene har 4,8 gått til forvaltnings-honorar, 6,1 milliarder i suksessbonus, depot og oppgjørs-kostnader utgjør 1,3 milliarder. Samlet har de eksterne forvalterne kostet vel halvparten av fondets totale kostnader, ifølge avisen.

Fakta: Oljefondet

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Statens pensjonsfond utland (SPU), tidligere Statens petroleumsfond (oljefondet), ble opprettet i 1990.

* Finansdepartementet er formell eier, mens Norges Bank har ansvaret for den operative forvaltningen av fondets internasjonale plasseringer.

* 60 prosent av fondet skal investeres i aksjer, mens resten hovedsakelig skal være i obligasjoner.

* Fondet fikk etiske retningslinjer i 2004, og et etikkråd vurderer om investeringer er i strid med disse.

* Markedsverdien av fondet er i dag på 6.083 milliarder kroner. Oljefondet er dermed verdens største statlige investeringsfond

Oljefondet har for tiden 60 eksterne forvalterselskaper over hele kloden engasjert i å investere oljeformuen.

- Vi oppgir ikke noen tall eller detaljer utover det som allerede er inkludert i rapporten, sier Thomas Sevang, kommunikasjonssjef til DN. 

Verdien av Oljefondet passerte i november 6.000 milliarder kroner. Nå anslår fondet selv at det kontrollerer verdier for 6.500 milliarder kroner.

Strategi
Oljefondets investeringsstrategi tilsier en fordeling hvor 60 prosent av investeringene er i aksjer, 35 prosent i rentepapirer og 5 prosent i eiendom.

Ved utløpet av første kvartal i år var 61,1 prosent av fondet plassert i aksjer, 37,7 prosent plassert i rentepapiret og 1,2 prosent plassert i eiendom.

Satser på storbyer
I oljefondets strategirapport i fjor, fremgikk det at fondet vil øke investeringene i eiendom. I hvert av de neste tre årene venter NBIM å investere 1 prosent av fondet i det private eiendomsmarkedet.

Strategien for investeringene i eiendom er å fokusere på de store byene i verden, hvor det skal investeres i handels- og kontoreiendommer.

I USA skal oljefondet konsentrere investeringene i byer som New York, Washington D.C, Boston og San Francisco, mens det i Europa fremhever byer som London og Paris.

NBIM vil gjennom strategiperioden 2014-2016 i tillegg «vurdere investeringsmuligheter i globale byer utenfor Europa og USA».

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere