NA24.no

Har DnB Nor som nordisk favoritt

Foto: Scanpix
Det er kun den norske banken som får tommelen opp av analytikerne.

DnB Nor er den eneste nordiske bankaksjen som Citigroup anbefaler kundene å kjøpe. Kursmålet er satt til 40 kroner per aksje.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

– Nordiske bankers inntjeningsutsikter forblir usikre da situasjonen i markedet stadig forverres. Vi forventer at et tøffere økonomisk klima vil vise større tap på utlån og reduserte inntekter for de nordiske bankene. Aksjekursene har falt betydelig de siste tre månedene, og da særlig for Swedbank og SEB, skriver meglerhusets bankanalytikere i en analyse.

De to aksjene har falt 32 og 27 prosent.

Norden rammet
Citigroup peker på at den økonomiske stadig forverres situasjonen og økonomene forventer lavere BNP-vekst i alle de nordiske landene i 2009. Blant annet har arbeidsledigheten økt og konkursene stiger. Danmark er spesielt hardt rammet.

- Det er fremdeles en tosifret årlig utlånsvekst i Norden, men tempoet blir stadig tregere. Det er en avtagende vekst i nye boliglån. I Norge og Sverige holdes veksten oppe i lån til bedrifter, og offisielle data viser en fortsatt akselerasjon i veksten, skriver Citigroup og viser til at bankinnskudd fortsetter å øke i hele Norden.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Også Credit Suisse trekker frem Norges største bank som den foretrukne i Norden. De har en «outperform»-anbefaling på aksjen og har satt et kursmål på 30 kroner. Tidligere hadde de et kursmål på 52 kroner per aksje.

Kutter estimatene
Meglerhuset mener bekymringene rundt kredittkvaliteten til DnB Nor knyttet til eksponeringen mot shipping og det danske næringseiendomsmarkedet er godt belyst i prisen. De peker på at dette har tynget aksjen de siste månedene.

Credit Suisse viser til at halvparten av DnB Nors shippinglån er knyttet til relativt lav risiko og er gitt til kunder med offshore og olje- og gassaktiviteter. Når det gjelder lån til de mer sårbare næringene som tørrlast og container utgjør denne andelen lån rundt 4 prosent. Når det gjelder porteføljen med dansk næringseiendom utgjør denne delen 0,4 prosent av utlånene til banken og utsiktene til betydelige nedskrivninger er i ferd med å svekkes.

I en analyse skriver analytiker Sasu Jarvinen i Credit Suisse at tapene i Norge også vil øke, men er blitt betrygget av forbedringene i den finansielle styrken til næringslivssektoren siden forrige nedgangsperiode. Han skriver at kapitalen er tynn, men motstandsdyktig og tilgjengelig. At myndighetene er tungt inne på eiersiden blir omtalt som en positiv faktor. Nå venter Jarvinen og Credit Suisse på bankpakken fra regjeringen.

Når det gjelder forventet fortjeneste per aksje har Jarvinen kuttet estimatet til 4,28 kroner for 2009 og til 4,64 kroner for 2010. Det er en nedgang på henholdsvis 32 og 30 prosent i forventet inntjening hos DnB Nor.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere