*Nettavisen* Økonomi.

Har du sett noe mindre?

Foto: (Aktiv Eiendomsmegling)

Det mikrohuset kan blir ditt.

27.09.12 14:04

- Om du er ute etter utsikt, hage og gode solforhold, får du mye for pengene, sier Sebastian Gjerde, megler for Eiendomsmegler Vest til Bergensavisen.

Han skal selge en enebolig i Vaksdal på 146 kvadratmeter med fem soverom, samt ett mål tomt med opparbeidet hage og gode utsikts- og solforhold. Prisen? 1.990.000 kroner.

Til sammenenligning kan du få en leilighet på 34 kvadratmeter i Ytre Sandviken til samme pris.

- Denne boligen er i et nytt bygg og fremstår veldig elegant, mener Roger Glesnes, megler hos Krogsveen, som også påpeker at boligen nå skal settes 100.000 kroner ned i pris.

Tilbud på Berens minste
En annen bolig, som lå ute til 1.890.000 kroner i august, men nå er satt ned til 1.690.000 kroner, er en 28 kvadratmeter stor enebolig i Skuteviken, som uoffisielt er kåret til Bergens minste enebolig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les mer om huset her: – Rekorden er elleve stykker inne i stuen

– Dette er mye bolig for pengene, primærrommet er ikke representativt da 14 kvadratmeter hems kan brukes til soverom, påpeker Kjersti Tunestveit Dyre, megler hos Aktiv, overfor BA.

Eneboligen i Vaksdal, som ligger noe over i prisantydning, har til sammenligning over fem ganger så høyt primærrom.

Hva er sentralt
Vi har sjekket hvor mye du kan få for to og fire millioner kroner i Bergen, Askøy, Fjell, Sund, Øygarden, Os og Meland og Vaksdal.

Sund kan man få tomannsbolig til vel to millioner, i Øygarden en enebolig på samme størrelse som boligen i Vaksdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som du ser av statistikken til høyre i saken, har Vaksdal den laveste kvadratmeterprisen på eneboliger. Her finner vi heller ingen eneboliger til vel fire millioner.

– Avstanden til Bergen er ikke så stor som man skulle tro. Her går det jo også tog, så man slipper kø med bil, sier Gjerde.

I bilkjøring må man ifølge Gule Sider regne vel 38 minutter til Bergen sentrum. Med tog tar det mellom 25 og 30 minutter. Til sammenligning tar Bybanen 23 minutter fra Nesttun.

- Lite forskjell på Vaksdal og Nesttun
Liv Osland arbeider ved Høgskolen Stord/Haugesund. Hun har skrevet doktorgrad om geografisk variasjon i boligprisene. Grovt sett er det avstand til sentrum og tilgjengelighet til arbeismarkedet som forklarer den geografiske variasjonen i boligprisene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ofte vil det også være slik at folk i storbyregioner generelt sett er villige til å kjøre lenger for å komme seg på jobb. Man skulle tro at pendlervilligheten var relativt stor i Bergensområdet, sier hun.

På den andre siden har steder som Vaksdal ikke uoverkommelig pendleravstand med toget. Sammenligner du det med å bo med noen minutter avstand til Bybanen på Nesttun, vil det nok ikke være stor forskjell i tiden man bruker for å komme seg til jobb.

Likevel er prisene i en helt annen kategori.

- Man er villig til å betale for fleksibiliteten som er forbundet ved å bo på mer sentrale steder. Selv om kollektivtilbudet på et sted er godt, betaler folk mye for lett å kunne bruke bilen. De skal gjerne kombinere jobb med handling og levering av barn på veien, påpeker hun.

Andre lokale forhold som kan ha betydning er tilgangen på butikker, kaféer, et variert kultur- og fritidstilbud, skoler og barnehager.

Verdien på tomteareal i seg selv vil også være lavere i såkalte rurale strøk. Grunnen er at tomteareal i seg selv ikke er en like stor knapphetsfaktor utenfor de mest sentrale strøkene.

– Å velge sted å bo er i alt et komplekst valg, påpeker forskeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.