*Nettavisen* Økonomi.

Har funnet 60 mrd. han kan kutte

Den britiske finansministeren George Osborne. Foto: Anthony Devlin (Pa Photos)

Både Storbritannia og Tyskland forbereder blodige budsjettkutt.

24.05.10 18:45

De siste ukene har søreuropeiske land som Hellas, Spania og Portugal lansert planer for harde budsjettkutt for å forsøke å gjenopprette tilliten til at de kan klare å håndtere høy, og raskt økende, statsgjeld.

Nå kommer kuttene også i store land i Nord-Europa. Mandag meldes det om omfattende kuttplaner både i Tyskland og i Storbritannia.

Den britiske finansministeren George Osborne sa mandag at den nye regjeringen har identifisert 6,25 milliarder pund, nesten 60 milliarder kroner, i kutt som skal gjennomføres allerede i inneværende budsjettår.

Begynnelse
Han gjorde det også klart at dette bare var en beskjeden begynnelse. De annonserte innstramningene utgjør bare rundt 4 prosent av landets budsjettunderskudd.

Tiltakene kommer på en rekke områder, men helse, forsvar, bistand og utdanning er foreløpig skjermet.

Vil gå foran som eksempel
Samtidig melder Financial Times mandag at den tyske regjeringen planlegger innstramninger på 10 milliarder euro, 80 milliarder kroner, hvert år frem til 2016.

Dermed mener Tyskland å sette et eksempel for andre EU-land, skriver avisen, som viser til anonyme regjeringskilder. Innstramningene vil omfatte både utgiftskutt og skatteøkninger, blant annet ved å fjerne unntak og fradrag i skattesystemet.

Av disse to landene, har Storbritannia det mest akutte kuttbehovet. Årets budsjettunderskudd ventes å utgjøre rundt 12 prosent av brutto nasjonalprodukt. Det er verst i hele Europa.

I Tyskland ventes underskuddet å være 5-6 prosent av BNP.

Annerledeslandet Norge
Kombinasjonen av langsiktig utgiftsvekst, som bare delvis er dekket inn med skatteøkninger, og en akutt økonomisk krise som startet i 2008 har medført at alle europeiske land, og nesten alle betydelige land i hele verden, har underskudd på de offentlige budsjettene.

Ifølge The Economists oversikt over forventet budsjettbalanse i 2010, er det bare tre land som ventes å gå med overskudd i 2010. Det er Hongkong, med et forventet overskudd på 0,8 prosent av BNP. Det er Saudi-Arabia, med 1,3 prosent av BNP.

Og så er det oljelandet Norge, i en liga for seg selv, med et forventet budsjettoverskudd på 9,4 prosent av BNP.

Krisepakke
De store budsjettunderskuddene i mange europeiske land har fått alarmklokkene til å ringe både i regjeringskontorene og finansmarkedene. Spesielt akutt har problemet blitt for Hellas, hvor det ikke bare er snakk om høy og økende statsgjeld, men også sminking av statsregnskapet og tilhørende sviktende tiltro.

Dette har gjort at investorene i vår har krevd svært høy rente for å låne ut penger til de svakere eurolandene, spesielt Hellas. For å forsøke å normalisere rentenivået, ble eurolandene og Det internasjonale pengefondet IMF for to uker siden enige om en gigantisk pakke på 1000 milliarder kroner som skal garantere for gjelden til de utsatte landene.

Dette har roet situasjonen noe på kort sikt, men den langsiktige løsningen vil måtte innebære at europeiske land slutter å leve på lånte penger i så stor grad som til nå. Innstramningene som nå annonseres er begynnelsen på denne omstillingen.

Refser Spania
Mandag kom også Det internasjonale pengefondet IMF med en uvanlig klar advarsel til Spania.

Landet står overfor alvorlige ufordringer, ifølge IMF. Fall i eiendomsmarkedet har rammet økonomien hardt. I tillegg til raskt økende offentlig gjeld, er privat sektor forgjeldet. Næringslivet er lite konkurransedyktig.

IMF mener Spania trenger omfattende reformer, blant annet når det gjelder et «dysfunsjonelt» arbeidsliv. Arbeidsledigheten i landet er over 20 prosent.

Kommentarene kommer etter at spanske myndigheter i helgen måtte gå inn og redde banken Cajasur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag