NA24.no

Har funnet Norges kriseløsning

Foto: Andrè Clark Utvik
Sist oppdatert:
Vet hvordan vi skal komme oss helskinnet ut av finanskrisen.

Torsdag inviterte revisorkjempen KPMG til seminaret «Finansdepartementets forventninger til et velfungerende finansvesen».

Departementets utsendte, statssekretær Roger Schjerva, snakket om Norges utfordringer i tiden fremover og regelverket internasjonalt etter finanskrisen.

- Tiltakene som er gjort i økonomien i Norge og verden har nok forhindret et sammenbrudd i den internasjonale økonomien, sier Schjerva.

Finansdepartementet presenterte også en liste over utfordringer på kort og lang sikt.

Utfordringer i Norge
De mener at oppmerksomheten på kort sikt må være rettet mot å sikre bankenes likviditet, som i praksis betyr betalingsevne. God likviditet betyr at du har høy evne til å kjøpe.

Deretter må bankene ha tilstrekkelig med kapital til å tåle egne tap. Finansmarkedene må fungere godt slik at kredittflyten til publikum ikke stopper opp.

- Dette er utfordringene i Norge på kort sikt, sier Schjerva.

Han trekker frem bytteordningen med at bankene kan sikre seg statspapirer som sikkerhet for egne lån, i tillegg Statens obligasjonsfond og Statens finansfond.

- Det har vært lite trekk, men det har likevel et sikkerhetsnett, sier han.

På lengre sikt
For å komme ut av finanskrisen må Norge på lengre sikt ha utvikling i regelverket innen blant annet kapitaldekning, likviditet, regnskap og verdipapirhandel.

- Vi må også gjennomføre kommende EU-direktiver med for eksempel Solvens II, sier han.

Dette direktivet blir ofte kalt Basel II-regler for forsikringsbransjen. Det har hovedvekt på tre pilarer som kapitaldekningskrav, risikomanagement og offentliggjøringer med forankring i åpenhetsprinsippet.

Spår vekst i 2010
Schjerva sier man visste at 2009 kom til å bli et dårlig år, men at finanskrisen gjorde at denne nedgangen kom raskere og ble sterkere, som følge av sammenbruddet i boligmarkedet i USA.

Det er estimert en bruttonasjonalvekst på minus en prosent i år, og to prosent vekst i 2010 i Norge. Arbeidsledigheten i år er på 3,5 prosent og den estimeres til 3,75 prosent neste år.

- Arbeidsledigheten er lavest i Europa, og dette skyldes vår næringsstruktur. Vi har også penger på bok, og en stor offentlig sektor, sier statssekretæren, som mener at disse faktorene har stabilisert norsk økonomi sammenlignet med våre naboer.

Årets statsbudsjett er også det mest ekspansive på mer enn 30 år.

Renteutvikling
Foliorenten eller styringsrenten er renten som settes av Norges Bank. Den og pengemarkedsrenten legges til grunn for rentesettingen til norsk banker. På Norges Banks siste rentemøte ble denne renten hevet til 1,5 prosent. Den beste privatlånsrenten i Norge i dag ligger rundt 2,85 prosent.

- Vi forventer at styringsrenten vil være betydelig lavere enn normalt i 2010, sier han.

En normal styringsrente tilsvarer rundt 4-5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere