I et intervju på «Torp» på NRK denne uken tok forfatter og foredragsholder Amal Aden et kraftig oppgjør blant annet med innvandrere som reagerer på juletrær og folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner.

- Du har flyktet fra diktatur, krig, fattigdom, forfølgelse, elendighet. Så kommer du til Norge. Så får du leilighet, så får du penger, så får barna dine gå på skolen. Så ser du et juletre på en skole eller i en barnehage og så reagerer du? Da tenker jeg: hvor farlig kan det juletreet være? sier hun i programmet.

Tas bokstavelig

Aden har fått mye oppmerksomhet i etterkant av intervjuet.

Ungdomsarbeider Thomas Talawa Prestø, tidligere rådgiver ved Antirasistisk senter og tidligere leder av African Youth, mener uttalelsen til Aden må nyanseres. Jobben hans er bakgrunn for at han lørdag la ut en Facebook-status, der han mener Adens påstand må forklares.

«Her må det forklares. Har nå ringt en imam, 30 somaliere i min telefonbok, samt bedt andre ringe. Har ikke lykkes i å finne en eneste en som hverken synes juletrær er et problem eller som har hørt om noen synes det... Dette blir for latterlig.»

Talawa Prestø forteller til Nettavisen at han ville faktasjekke Adens juletre-påstand, fordi ungdom han jobber med ble møtt av sinte voksne.

- En del ungdommer jeg jobber med opplevde en del ubehag på skolen på grunn av den uttalelsen. Det er en del mennesker som tar slikt til inntekt for at alle somaliere, alle innvandrere, er slik. Da må 13-14-15 åringer forsvare alle somaliere, og det overfor en illsint voksenperson, sier han.

- Det er en påminnelse om at når man kommer med slike uttalelser, så er det de som tar det helt bokstavelig.

NAV-innlegg

Aden har vært i media flere ganger den siste tiden. Hun skrev for noen uker siden et innlegg om en kvinnelig bekjent som ikke ville integreres, men som gjerne tar imot penger fra Nav.

I etterkant fikk Aden en rekke trusler. I Torp-intervjuet fortalte hun at hun hadde tenkt på å forlate Norge som følge av alle truslene hun har fått.

Les også: Amal Aden: - Jeg har fått 322 trusler, jeg har sluttet å lese dem

Det fikk samfunnsdebattant Kjetil Rolness til å reagere.

«I 1995 flyktet Deeyah Khan landet på grunn av hets og trusler fra sine egne. Nå vurderer Amal å gjøre det samme. Hva sier det om to tiår med integrering i Norge? Drar hun, er det den største fallitterklæringen for det liberale Norge i moderne tid.» uttalte han på Facebook.

Les også: Skrev om innvandrere som ikke vil integreres: - Mine venner fra Somalia mener jeg er illojal

Nettavisen har vært i kontakt med Amal Aden, som ikke ønsker å kommentere saken.