Gå til sidens hovedinnhold

Har ikke oljeangst

Analytikere tror ikke oljeprisen vipper under 50 dollar fatet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Fire oljeanalytikerne NA24 har snakket med, mener bunnen nærmer seg. 50 dollar fatet er den magisk grensen for hvor langt prisen kan falle.

- Bunnen er på 50 dollar fatet, siden Saudi-Arabia har indikert at de vil kutte produksjon på det nivået, sier First-analytiker Martin Mølsæter, som presiserer at dette er en kortsiktig bunn - ikke langsiktig.

Oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnessen i DnB NOR tror også at bunnen er nådd innen noen få uker, mens kollega Anette Einarsen i Nordea sier bunnen går på de nivåer hvor OPEC er villig til å forsvare prisen.

- Så langt tyder signalene at organisasjonen er villig til å forsvare en pris mellom 50-60 dollar fatet, sier hun til NA24.

- Negativt
Nordsjøoljen for levering i november handles onsdag til 58,43 dollar fatet. Det svir på Oslo Børs.

- Fallende oljepris er svært negativt siden vi blir ansett for å være en oljebørs. Andre sektorer lider også når oljeprisen faller på børsen, sier Mølsæter til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er hovedgrunnene til at oljeprisen faller, ifølge de fire analytikerne:

¿ Oljelagrene i USA vokser for åttende uke på rad

¿ Orkansesongen er nesten avlyst

¿ Tempoet i amerikansk økonomi avtar

¿ Geopolitiske forhold endrer fokus til det fundamentale

¿ Det produseres mer olje enn det konsumeres

Oljeprisfallet
Det er ikke lenger tilbake enn 30 måneder siden oljeprisen ble notert i underkant av 30 dollar fatet, og i desember 2001 ble nordsjøoljen notert til under 20 dollar fatet.

Prisen nådde et høydepunkt 9. august til hele 78 dollar fatet. Siden har den falt og ble onsdag notert til 58,43 dollar fatet.

- Mindre geopolitisk usikkerhet endrer fokus til den fundamentale oljemarkedsbalansen, sier Mølsæter.

Han sier det produseres mer enn det konsumeres, noe man kan se i økt lagerbygging.

- Produksjonen vil øke betraktelig de neste månedene på grunn av at mange nye felt kommer i produksjon, sier han.

- Iran og orkaner
Analytiker Benny Clausen i Norwegian Oil traders er enig med Mølsæter og legger til:

- Langt færre orkaner i Mexicogulfen enn antatt spiller inn. Liten eller ingen geopolitisk fokus og en lettere tone rundt Irans atomprogram, sier han.

Han mener også at oppgangen i sommer var noen overdrevet.

- Det blir mer og mer tydelig at farten i amerikansk økonomi er i ferd med å avta, noe som innebærer utsikter til svakere etterspørselsimpulser etter olje fra USA samtidig som vi vet at tilbudet er på vei opp, sier Anette Einarsen i Nordea.

Oslo Børs blør
Alle analytikere er enig at oljeprisen svir på pungen til aksjeeiere på Oslo Børs.

13 av oljeselskapene på Oslo Børs har skrellet bort hele 110,4 milliarder kroner i periode fra oljetoppen 9. august til prisen ble notert under 60 dollar fatet.

Markedsverdien på disse oljeselskapene var 9. august på 652.984 millioner kroner. 22.september var de samme selskapene verdt 542 604 millioner kroner.

Analytikerne mener nedgangen er en kombinasjon av papir og en fundamental nedgang i markedet. Einarsen mener det er en reel nedgang.

- Prisen både i det fysiske og finansielle markedet har fulgt hverandre lavere, så dette er en reell nedgang som følge av bedring i tilbud/etterspørselsbalansen og redusert risiko, sier hun til NA24.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken