NA24.no

Har ikke skjønt en dritt

Sist oppdatert:
Eltek-sjef Morten Angelil er eplekjekk. Det har han ikke mye grunn til.

(NA24-KOMMENTAR): Eltek la torsdag frem sine tall for tredje kvartal. Disse var bedre enn markedet hadde ventet, og aksjen steg 7 prosent på Oslo Børs.

Delvis er nok dette uttrykk for lettelse etter at den svenske giganten Ericsson i forrige uke varslet om sjokkerende dårlige resultater. Eltek og Ericsson er ikke konkurrenter, men begge leverer ulike typer utstyr til teleselskaper. Analytikerne var nok uansett nervøse, etter flere skuffelser fra Eltek det siste året.

Eltek-sjef Angelil var tøff på presentasjonen av kvartalstallene:

- Analytikerne har ikke skjønt en dritt, og det kan du sitere meg på, sa Angelil ifølge nyhetsbyrået TDN Finans.

Det er uvanlig ordbruk fra en konsernsjef i et stort, børsnotert selskap. Det er også i overkant eplekjekt fra en som ikke akkurat har så mye å skryte av de siste årene. Eltek-aksjen er nå verdt en tredjedel av det den var for to år siden og en tiendedel av toppnoteringen i 2000.

Løfter i fjor
Kanskje analytikernes problem er at de har stolt for mye på Angelil?

I fjor annonserte Eltek at selskapet ville overta Nera i en fusjon. Da planene for det sammenslåtte selskapet ble presentert, lovet man sterk vekst og positive synergieffekter både på kostnads- og inntektssiden.

Konkret ble følgende økonomisk mål satt opp for 2007:

- Selskapet skulle ha en tosifret driftsmargin innen 2007.
- Fusjonen skulle være innvannende for alle aksjonærer innen 2007.

Fasit i år
Fasiten så langt viser at Eltek i årets første ni måneder har mye dårligere lønnsomhet enn i fjor. Driftsmarginen er slett ikke tosifret, den er på 2,4 prosent. I det brukbare tredjekvartalet er marginen isolert sett 3,7 prosent, men det er fortsatt langt igjen til to sifre.

Det ble også lovet at fusjonen skulle være innvannende, altså at resultat pr. aksje skulle øke. Fasiten så langt i år viser et resultat per aksje på minus 0,66 kroner. For hele 2006 var tallet pluss 2,35 kroner per aksje. Nå er årets tall riktignok preget av ekstraordinære forhold. Renser man vekk disse, kan man kanskje regne seg frem til at Eltek klarte noen tiøringer i pluss pr. aksje. Det er uansett veldig langt fra å være innvannende.

Lov mindre, levér mer
Både Eltek og fusjonspartner Nera har hatt en lei tendens til å skuffe aksjemarkedet.

Morten Angelil burde love mindre og levere mer, så blir han nok belønnet av analytikere og investorer.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Kjos moser SAS
Uførefiaskoen
Jippi, ny skatterekord!
Murud-straff som fortjent?
Skogen raseres
20 år siden tidenes børspanikk
Tøffere enn toget?
Rødt lys for sparepærer
Kjønnsforskjellene minker, liksom
Skatten kan bli høyere

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere