*Nettavisen* Økonomi.

Har kriget for 420 milliarder siden den kalde krigen

Illustrasjonsfoto: Et Merlin-helikopter fra Royal Air Force (RAF) har landet for å fylle drivstoff.

Illustrasjonsfoto: Et Merlin-helikopter fra Royal Air Force (RAF) har landet for å fylle drivstoff. Foto: David Mcnew (AFP)

Storbritannia har brukt 420 milliarder kroner på militæroperasjoner i utlandet siden den kalde krigen, viser en ny studie.

24.04.14 07:13

Royal United Services Institute (RUSI) har regnet på hva krigføringen i har kostet britiske skattebetalere og konkluderer med at mesteparten har gått til «strategisk mislykkede» intervensjoner, først og fremst i Irak og Afghanistan.

De militære utgiftene knyttet til operasjonene siden 1990 har vært på nærmere 350 milliarder kroner, melder NTB.

Etterlatte og veteraner

Dersom man også tar med erstatningsutbetalingene til etterlatte etter drepte soldater, og til soldater som er såret under operasjoner i utlandet, er regningen på drøyt 420 milliarder kroner, går det fram av rapporten «Wars in Peace».

Framtidige utbetalinger til hjemvendte krigsveteraner kommer på toppen av dette og anslås til å bli på rundt 300 milliarder kroner, skriver The Guardian.

Merutgifter

Regnestykkene i rapporten bygger på tall RUSI gjennom innsynskrav har fått fra det britiske forsvarsdepartementet.

RUSI understreker at rapporten tar for seg merutgifter som er påløpt i forbindelse med utenlandsoperasjoner, det vil si utgifter som kommer på toppen av hva det britiske forsvaret uansett ville ha brukt på drift, lønn og øvelser.

Skapte terrortrussel

RUSI analyserer også effekten av intervensjonene britene har deltatt i og konstaterer blant annet at invasjonen og okkupasjonen av Irak, bidro til å radikalisere mange unge muslimer i Storbritannia.

Invasjonen av Irak resulterte også i en oppblomstring av Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), som i dag utgjør en betydelig trussel mot britiske og vestlige interesser, mener RUSI.

– AQAP og andre radikale jihadistgrupper langs grensa mellom Irak og Syria, utgjør en ny terrortrussel mot Storbritannia og våre allierte. Denne trusselen hadde kanskje ikke eksistert, i det minste ikke i sin nåværende form, dersom Saddam Hussein fortsatt hadde sittet med makten, heter det i rapporten. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.