NA24.no

Har mistet troen på norsk økonomi

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå rammer eurokrisen nordmenns fremtidsutsikter.

Husholdningenes tro på landets økonomi har falt markert de siste to kvartalene, viser Forventningsbarometeret for 4. kvartal 2011. Selv om troen på egen økonomi holder seg oppe, planlegger nordmenn en kraftig økning i sparingen, melder Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

- Dette viser at nordmenn flest skjønner at den økonomiske krisen vi opplever internasjonalt også kan smitte over på norsk og egen økonomi, sier administrerende direktør Arne Hyttnes

Troen på landets økonomi neste år er nå på sitt nest laveste nivå i løpet av de siste 15 årene. Bare høsten 2008, da finanskrisen for alvor brøt ut, var den lavere.

Statsgjeldkrise og usikkerhet om eurosamarbeidet er øverst på agendaen, både blant politikere, økonomer og medier.

- Det er en genuin frykt for at de internasjonale problemene også vil smitte over på norsk økonomi, ikke minst eksportindustrien, påpeker Hyttnes, som også viser til at finansnæringen berøres:

Sparer mer
- Selv om norske finansinstitusjoner er solide og lønnsomme, merker også de at det er mer krevende å låne penger i de internasjonale pengemarkedene som følge av uro og usikkerhet internasjonalt. Samtidig innføres det strengere krav til egenkapital og likviditet i banksektoren. I sum kan dette føre til at lånetilbudet reduseres, noe som igjen kan ramme næringslivet, sier Hyttnes i meldingen.

Forventningsbarometeret viser også at interessen for sparing er økende. På spørsmål om hva folk vil gjøre dersom privatøkonomien blir bedre, svarer over 30 prosent at de vil spare, enten i form av å nedbetale lån eller via tradisjonell finansiell sparing. Dette representerer en markant økning fra forrige kvartal.

- Reallønnsvekst, lave renter og fallende strømpriser gir folk muligheten til å spare mer. Det er et godt tegn at så mange svarer at de vil spare mer eller nedbetale gjeld dersom de får bedre økonomi, sier Arne Hyttens.

Bankinnskuddene øker
Spareraten, sparingens andel av disponibel inntekt, lå i tredje kvartal i øvre sjikt av det Statistisk sentralbyrå (SSB) har registrert de siste ti årene. I bankstatistikken kommer det frem at i perioden september 2010 til samme måned året etter, økte lønnstakere og pensjonister sine bankinnskudd med 50 milliarder kroner til cirka 750 milliarder kroner, ifølge FNO.

- Bankene konkurrerer hardt om innskuddskundene. Dette, kombinert med økt sparevilje, gjør at vi forventer en fortsatt økning i bankinnskuddene. Selv om innskuddsrentene nominelt sett er lave, er også inflasjonen lav. Ved å utnytte de beste banktilbudene, vil de fleste kundene oppnå en positiv realavkastning, sier Hyttnes.

Forventningsbarometeret er en landsrepresentativ og kvartalsvis spørreundersøkelse blant husholdningene om egen og landets økonomi, gjennomført av TNS Gallup for FNO. Siste undersøkelse ble foretatt i perioden 17. til 24. november

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere